Pfizer-vakcina: mutatjuk, kik ne oltassanak

A szakemberek azt tanácsolják, akinek volt már életében erős allergiás reakciója, ne adassa be a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni oltását.

Kedden elkezdődött a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltásával a vakcinázás Nagy-Britanniában. Mint arról beszámoltunk , egy 90 éves nagymama, Margaret Keenen kapta meg az első, klinikai kísérleten kívüli koronavírus elleni oltást a világon. Aznap még több ezer embert oltottak be a szigetország erre kijelölt 50 egészségügyi intézményében, ám a nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) két tagjánál a vakcina beadása után komoly allergiás reakciók jelentkeztek - írja a BBC.com , hangsúlyozva, azonnal kezelték őket és már jól vannak.

Mindig volt náluk adrenalin-toll

Mindkét egészségügyi dolgozó kórtörténetében szerepelt súlyos allergia, emiatt mindketten úgynevezett adrenalin-tollat ( autoinjektor ) hordanak magukkal, amit szükség szerint használhatnak, ha bármi kiváltaná náluk a súlyos anafilaxiás reakciót (ez lehet bőrkiütés, légszomj, vérnyomásesés, de nem ugyanaz, mint az akár halálos anafilaxiás-sokk). Stephen Powis professzor, az NHS angliai orvosigazgatója szerint mindkét érintett állapota jó és már gyógyulnak.

Első körben 800 ezer dózis Pfizer-vakcinával oltanak a britek 50 kórházban. A hatékony védelemhez két dózisra van szüksége mindenkinek. Fotó: Hugh Hastings/Getty Images
Első körben 800 ezer dózis Pfizer-vakcinával oltanak a britek 50 kórházban. A hatékony védelemhez két dózisra van szüksége mindenkinek. Fotó: Hugh Hastings/Getty Images

Az oltást jóváhagyó brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynöksége (MHRA) azonban azt tanácsolja, akinek korábban volt már súlyos allergiás reakciója gyógyszerre, ételre vagy épp oltásra, az inkább ne adassa be a Pfizer-vakcinát.

Ezért nem figyelmeztettek az esetek előtt

Hogy eddig miért nem adták ki ezt a figyelmeztetést, arra Dr. June Raine, az MHRA vezetője úgy reagált, csak akkor helyes ilyen lépést meghozni, ha már van erre vonatkozó tapasztalatunk. Az ilyen reakciók ugyanis nem túl gyakoriak, de előfordulhatnak más oltásoknál is, ideértve az éves influenzaoltást is.

COVID-19: jók az RNS-oltások, de van egy nagy bajuk A SARS-CoV-2 vírus elleni hatékony vakcina létrehozásába mintegy 200 gyógyszeripari versenyző szállt be, és nagy meglepetésre az mRNS-vakcinák jelentek meg az élmezőnyben. Sikerük titka egyben gyengeségük forrása is. Részletek itt.

"Az a tény, hogy ilyen hamar tudunk erről a két allergiás reakcióról, és hogy a szabályozó intézkedett ez ügyben, elővigyázatossági tanácsokat adott ki, azt mutatja, hogy ez a felügyeleti rendszer jól működik" - reagált a történtekre Peter Openshaw professzor, a londoni Imperial College immunológiai szakértője.

"Elképesztő, mit hagy maga után ez a betegség" - társportálunk, az nlc.hu cikkéből megtudhatja, hogyan érzi magát most a koronavírusból felépült Majka.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: