Négyszázféle gyógyszert érintett a raktártűz

A hatóság annak ellenére nem számol gyógyszerhiánnyal a magyarországi forgalmazásban, hogy a budaörsi raktárbázison múlt kedden keletkezett tűzeset négyszázféle gyógyszert érintett - közölte Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

A raktárbázison tárolt készletek pontos mennyiségéről a főigazgató nem adott felvilágosítást, csak annyit árult el, hogy a raktárban lévő gyógyszereknek csak egy része semmisült meg, de a többi készítményt is füst- és hőhatás érhette. A gyártó felelőssége megállapítani, hogy ezek a patikaszerek később forgalomba hozhatóak-e.

tűz
Oltják a Pharmaparkban keletkezett tüzet. Az OGYÉI szerint nem lesznek ellátási zavarok - Fotó: MTI

Pozsgay Csilla beszámolt arról is, hogy csaknem tucatnyi gyógyszer-nagykereskedelmi cég tárolta készítményeit a budaörsi telephelyen. A raktárban javarészt külföldi termékek voltak. Annak érdekében, hogy a hazai gyógyszerellátásban ne keletkezzen hiány, illetve azt megelőzendő, hogy a patikák bizonyos készítményekből készletet halmozzanak fel, a nagykereskedők is folyamatosan ellenőrzik a rendeléseket, és nagy mennyiséget nem engednek ki a gyógyszertárakba. Az OGYÉI tapasztalatai szerint a cégek mindent megtesznek a magyarországi ellátás érdekében, de egy esetleges patikai felvásárlási roham valóban megbolygathatná a folyamatot. A hatóság gyorsított eljárásban adja ki azokat az engedélyeket, amelyekkel a gyógyszerek pótlását - környező országokból való importtal - oldják meg a gyártók.

Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kérdésre azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű készletet tárolt a raktárban. Volt, amelyiknek kétheti, de volt, amelyiknek két hónapra tárolt készlete égett meg.

Tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, ami arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét. A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét. Részletek!

A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban feltételezhetően elektromos szikra okozta kedden reggel a tüzet, amely az irodákkal együtt 15 ezer négyzetméteres raktárkomplexum ötezer négyzetméteres területét pusztította el. A katasztrófavédelem a tűz keletkezésétől számított 24 órán keresztül nem mért egészségre ártalmas légszennyezettséget - mondta Pozsgay Csilla.

Forrás: MTI

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: