Mutatjuk, mi segíthet átvészelni az újabb hőhullámot

Az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást léptetett életbe csütörtöktől szombat éjfélig az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

A magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre – figyelmeztett a hőségriasztás kapcsán az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Velencei-tó, szárazság, aszály, kiszáradt meder
A tartós hőség miatt drasztikusan lecsökkent a Velencei-tó vízállása. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A szakemberek azt ajánlják, hogy a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között tartózkodjunk hűvös helyen. Kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, illetve zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a fényvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem. Fontos, hogy a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is húzódjon árnyékba mindenki, és felhevült testtel senki se ugorjon vízbe.

A hatóságok szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot, és még néhány percre se hagyjanak magára gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. A nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. Éppen ezért a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet. Mivel továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, az egész országban tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében tüzet gyújtani.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)