Miért gyakoribb a császármetszés?

Egyre gyakrabban részesítik előnyben a császármetszést a természetes úton történő szüléssel Magyarországon. Az elmúlt 50 évben nyolcszorosára nőtt az ilyen jellegű beavatkozások száma.

Magyarországon 2015-ben 100 élveszülésre 38,7 császármetszés jutott, ezzel pedig hazánk Romániával, Olaszországgal és Bulgáriával a legmagasabb arányt képviselő európai országok között van - írta meg a Magyar Idők az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai alapján. A magyar átlag több százalékkal haladja meg az európai uniós és az OECD-tagországok átlagát is.

Magyarországon a szülések közel kétötöde császármetszéssel zárul
Magyarországon a szülések közel kétötöde császármetszéssel zárul

Milyen kockázatokkal jár a császármetszés a babára és a mamára nézve? Részletek itt.

Csákány M. György, az egészségügyi államtitkár szakmai tanácsadó testületének számító szakmai kollégium titkára szerint a szülészorvosok gyakran azért választják a császármetszést, mert az orvosi műhibaügyekben, amennyiben károsodással jött világra a gyermek, általában perdöntő a császármetszés elmulasztása, azért viszont senkit sem pereltek még be, mert elvégezte a császármetszést. A szakember hozzátette, mind az orvosnak, mind az anyának kényelmesebb a műtét, így tehát a komfort is elősegítheti a császármetszések arányának drasztikus növekedését.

A cikk rámutat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem állapítható meg arra vonatkozóan felső határ, hogy a szülések hány százalékánál indokolható szakmailag a császármetszés elvégzése. Az operációt leggyakrabban a méhen belüli oxigénhiány jelentette kockázat indokolja, ugyanakkor a veleszületett agykárosodás előfordulása a császármetszések számának növekedése ellenére sem csökkent az utóbbi évtizedekben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)