Mesterséges lélegeztetés

Mindenkinek tudnia kell a mesterséges lélegeztetést alkalmazni. Soha nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk erre a jártasságra, amellyel életet menthetünk.

A légzés ideiglenes megszűnésekor az eszméletlen sérültnek azonnal elsősegélyt kell nyújtani. A mesterséges lélegeztetés azon túl, hogy újraindítja a légzést, megnöveli a vér oxigénszintjét is, megakadályozva ezzel az agyi oxigénhiány miatt esetleg kialakuló tartós agyi károsodást. Ha az agy négy percnél tovább nem kap oxigént, állományában visszafordíthatatlan roncsolódás keletkezik.

Újraélesztés előtt
Fontos, hogy elsősegélynyújtáskor tartsuk be a következő sorrendet:
Ellenőrizzük, hogy a sérült az eszméletén van-e.
Miután biztonságos helyre vittük (elektromos eszközöktől, esetleges gázszivárgástól, valamint forgalmas útvonalaktól távolabbra), tegyünk fel neki egyszerű kérdéseket, például: Hogy van? Hogy hívják? Adhatunk könnyen követhető utasításokat is, például: Szorítsa meg a kezem! Ha a sérült nem reagál, nincs eszméleténél.

Tegyük szabaddá a légutakat.
Lazítsuk meg a sérült öltözetét. Ha az eszméletlen sérült hanyatt fekszik, hátraeső nyelve akadályozhatja a levegő szabad áramlását a tüdőbe. Óvatosan megtámasztva hajtsuk hátra a sérült fejét, majd emeljük ki az állát. Távolítsunk el minden idegen testet a szájból, majd kezünket zsebkendővel vagy papírtörlővel befedve nyúljunk be mélyen a beteg szájüregébe, hogy meggyőződhessünk arról, semmi nem zárja el a légcsövet.
Ellenőrizzük a sérült légzését.
A fejét folyamatosan hátrahajtva figyeljük meg, hogy emelkedik- és süllyed-e a mellkasa, közben figyeljük, hogy távozik-e levegő a tüdejéből. Légzésleállás esetén alkalmazzunk kétszeri szájból szájba történő, befúvásos lélegeztetést. Percenként 12-15 befúvást kell adnunk, míg orvosi segítség nem érkezik vagy a beteg magától nem lélegzik.
Tapintsuk ki a nyaki pulzust.
Három középső ujjunkkal középről hátrafelé haladva tapogassuk végig a nyak oldalát. A pulzus hiánya az eszméletlen, nem lélegző sérültnél azt jelenti, hogy haladéktalanul meg kell kezdenünk a szájból szájba lélegeztetést, és a szívmasszást.

Ha az újraélesztést ön szájból szájba lélegeztetéssel végzi, az alábbi négy lépést kell követni:
1.
Fektesse a sérültet a hátára, fejét vigyázva, de határozottan hajtsa hátra. Helyezze száját a sérült szájára, tegye egyik kezét a homlokára, a másikat az állára.
2.
Csíptesse össze az orrcimpákat, majd vegyen mély lélegzetet, és fújjon be a tüdőbe. Minden befúvás után ellenőrizze, hogy süllyed-e a sérült mellkasa vagy hasa.
3.
Kezét a homlokon és állon hagyva emelje meg ismét a fejet, s figyelje, nem távozik-e levegő a sérült szájából.
4.
Súlyos szájsérülésnél az orrba kell fújni a levegőt.
Helyezze az egyik kezét a sérült fejére, a másikat az állára, szorítsa egymáshoz a két ajkat, majd fújjon levegőt az orrba.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag