Mérgező szójapelyhet hívtak vissza

Tropánalkaloid-szennyezettség miatt visszahívta az 500 grammos "enerBIO Szójapehely" elnevezésű termékét a Rossmann Magyarország Kft. - írta oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tropán alkaloid került a 2020.06.12, a 2020.07.30, illetve a 2020.10.07. minőségmegőrzési idővel ellátott szólyapelyhekbe.

szójapehely, tropán alkaloid, mérgező vegyület, toxikus vegyület, Nébih
Mérgező szójapelyhet hívtak vissza. Fotó: iStock

A Nébih és a Rossmann azt kéri, a jelzett lejárati idejű termékeket ne fogyasszák el a vásárlók, hanem vigyék vissza az üzletbe. A termék árát visszaadják.

Mi a tropán alkaloid?

Veszélyes ez a bébiétel - kattintson!

A tropán alkaloidok például a nadragulya, a beléndek, a csattanó maszlag, illetve a kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növények minden részében megtalálhatóak. Az élelmiszerekbe a gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be a növények betakarítása során.

Ha nagyobb mennyiségű tropán alkaloid kerül a szervezetbe, az a központi és a vegetatív idegrendszer működését is befolyásolja. Gyakran idéz elő szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart vagy egyéb idegrendszeri tüneteket.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció