Minden harmadik magyar segített ukrán menekülteknek

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket – derült ki egy friss kutatásból.

A nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával az ukrajnai menekülteknek történő segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek. A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde – leginkább a 30 és 50 év közöttiek – önkéntesként is segítette a menekülteket – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS).

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13-a és 22-e között.

Jól informáltak a magyarok

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek többsége jól informált: a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy gondolja, 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából. A megkérdezettek fele azzal is tisztában van, hogy a határ menti településeken kialakított segítségpontokon – Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs – kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, míg 37 százalékuk tudja, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket.

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images
Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A menekültek támogatásában részt vevő szervezetek közül legtöbben a karitatív szervezeteket említették, legmagasabb arányban a Máltai Szeretetszolgálatot és a Magyar Vöröskeresztet. Az eredmények szerint a többség azt is tudja, hogy a kormány, az egyházak és a civil karitatív szervezetek összefogásával történik a menekültek ellátása, amelyben jelentős szerepe van a gazdasági élet szereplőinek is.

A KINCS felhívta a figyelmet arra, hogy a segítségre még mindig nagy szükség van, ezért továbbra is fontos az önkéntes munka. A BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban például szeretettel várják az önkénteseket, akik ide kattintva regisztrálhatnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: