Mellkasfájdalommal küzdött a 11 éves lány, ez volt a baja

Egy 11 éves, mellkasi fájdalommal küzdő lányhoz riasztották a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) budapesti egységét. Mutatjuk, mi okozta a problémát.

Vélhetően zuhanyzás közben, a vízmelegítőtől kapott szén-monoxid-mérgezést az a 11 éves lány, akihez a napokban kellett mentőt hívni erős mellkasi fájdalom miatt. A kiérkező gyermekmentők magas szén-monoxid-szintet mértek a betegnél és a levegőben is – olvasható a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) Facebook-posztjában.

gyermekmentő
Vélhetően zuhanyzás közben kapott szén-monoxid-mérgezést egy 11 éves lány. Fotó: Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) / Facebook

Amikor a riasztó csak egy dísz

Mint írták, a család rendelkezett CO-riasztó készülékkel, azonban az nem jelzett. Felhívták tehát a figyelmet arra, hogy csak a Katasztrófavédelem honlapján megtalálható, bevizsgált és biztonságosan működő készülékeket ajánlott használni.

Az anyának még nem voltak tünetei

A szén-monoxid-mérgezés tünetei nagyon általánosak lehetnek, úgymint a fejfájás, az émelygés és a szédülés. A panaszok ráadásul nem is feltétlenül egyszerre jelentkeznek az egy légtérben tartózkodóknál.

Jelen esetben az édesanyának még nem voltak tünetei, de méréseink már emelkedett szén-monoxid-szintet mutattak” – írták a gyermekmentők.

A nyári időszakban, a meleg elviselése érdekében sokan légkondicionáló készülékeket működtetnek, zárt nyílászárók mellett. Emiatt csökken a légcsere, ez pedig jelentősen megemelheti a szén-monoxid-mérgezés kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra