Koronavírus: vakcinalottó indul a szomszédban

Romániában a lakosság nagy része még mindig nem oltatta be magát a koronavírus ellen. Ezért az ország októberben vakcinalottót indít.

A beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal, az úgynevezett vakcinalottóval próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan román lakosságot. A játék október elsején indul majd és az év végéig tart.

Akár 1 millió lejt is nyerhet, akit beoltanak

Kiderült, biztonságos-e a Pfizer-vakcina az 5 éveseknek.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt a román kormány által üzemeltett honlapról. A heti húzásokon 80 darab, egyenként 10 ezer lejes (710 ezer forintos) és egy-egy 300 ezer lejes (csaknem 21,4 millió forintos), a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt (7,1 millió forintos), a karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer lejet (35,6 millió forintos) és egy 1 millió lejes (71,3 millió forintos) főnyereményt sorsolnak ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Nyereményjátékkal próbálják növelni az oltási hajlandóságot.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A vakcinalottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak. A nyereményjátékban azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfizer-, a Moderna- vagy AstraZeneca-vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Janssen-vakcinát.

Étkezési utalványokat is osztanak

A román kormány ezen kívül étkezési utalványokkal is próbálja oltakozásra bírni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik. Az öt darab, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra azok jogosultak, akik augusztus 31-ét követően - vagyis az étkezési utalványokat és oltáslottót bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése után kapták - meg bármely COVID-19 elleni vakcina második, vagy az egydózisú Janssen-oltás egyetlen adagját.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig mindössze alig 5,4 millió ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Ez a beoltható 12 év feletti lakosság 31,8 százaléka.

A beoltottak az oltatlanokhoz képest sokkal enyhébb tüneteket tapasztalnak, ha mégis megfertőződnek az új típusú koronavírussal. Épp ezért sokan azt gondolják, hogy csak egy egyszerű náthával küzdenek - egészen addig, amíg a COVID-teszt pozitív eredményt nem mutat.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: