Koronavírus: újabb fertőzések Csehországban

Csehországban már 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. A betegség eddig minden esetben enyhe lefolyású.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren azt írta, a vírus egy hete jelent meg, és eddig összesen 787 személynél készítettek laboratóriumi teszteket, amelyek negyede a hét végén készült. A koronavírusos esetekből 22 Észak-Olaszországgal, négy az amerikai Bostonnal kapcsolatos. A betegeket Prágában és Ústí nad Labemben kezelik.

Koronavírus: "nem is annyira ijesztő" "Én is elkaptam a koronavírust, de nem volt olyan nagyon rossz" - árulta el részletes beszámolójában Carl Goldman, a Diamond Princess üdülőhajó egyik utasa. Részletek itt.

Közben Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap, a cseh televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: Giuseppe Conte kormányfőnek kell felszólítania az olaszokat arra, hogy ne utazzanak Európába, mert "mi itt a schengeni-övezeten belül nem rendelhetünk el egy ilyen intézkedést". Ezenkívül felszólította az Olaszországban lévő cseheket, köztük az ott dolgozókat is arra, hogy térjenek haza, és úgy vélte, a turistaúton tartózkodóknak is ugyanezt kellene tenniük.

Koronavírus: maszkos turisták a prágai Károly hídon
Koronavírus: maszkos turisták a prágai Károly hídon. Fotó: Getty Images

Több mint ezer ember házi karanténban

Csehországban az egészségügyi tárca szerint már több mint ezer ember van házi karanténban, telefonon vannak kapcsolatban az orvosokkal, akik szükség esetén felkeresik őket. Olaszországból visszatérő minden személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, a pilóták és az egészségügyi személyzet.

A hatóságok szombattól leállították a vízumkiadást az Iránból Csehországba készülő személyek számára, és továbbra is szünetel a légi közlekedés Prága és Észak-Olaszország, Dél-Korea valamint Kína között. Hétfőn mintegy tíz cseh-osztrák és cseh-német határátkelőhelyen megkezdik a Csehországba érkező összes személy szúrópróbaszerű vizsgálatát, hogy nincs-e lázuk.

Pénzalap a koronavírus-járvány sújtotta vállalkozóknak

Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter a tárca honlapján közölte, hogy az állam a CMZRB bankban fél-, esetleg egymilliárd koronás pénzalapot hoz létre a járvány sújtotta vállalkozók megsegítésére. A vállalkozók kamat nélküli kölcsönt kaphatnak a törlesztés egyéves elhalasztásával, de mérlegelik a közvetlen támogatásokat is.

Ha kíváncsi rá, mik azok a dolgok, amiknek lenniük kell otthon karantén esetén, akkor olvassa el a nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: