Koronavírus: szigorítanak Franciaországban

A koronavírus már csaknem 20 ezer embert fertőzött meg Franciaországban, az áldozatok száma pedig elérte a 860-at. Mintegy 8700 beteget kórházban ápolnak, közülük több mint 2 ezren fekszenek intenzív osztályon. Ezek miatt elkerülhetetlenné vált, hogy a franciák is szigorítsák az óvintézkedéseket.

A koronavírus rohamos terjedése miatt szigorítják Franciaországban a megelőzési célból kihirdetett korlátozásokat. Bezárják a szabadtéri piacokat, és szigorodik a sportolási célból engedélyezett kijárás is. Teljes karantén bevezetéséről viszont nincs szó.

Ezek a szabályok

A koronavírus megfékezése érdekében bevezetett karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak. Ha például nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést, bemehetnek a munkahelyükre. Emellett bevásárolni, orvoshoz és kutyát sétáltatni is elmehetnek a lakók, valamint az egyéni sportolás is engedélyezett - csoportosulni viszont tilos.

koronavírus, koronavírus Franciaország, koronavírus hírek, koronavírus óvintézkedések, koronavírus korlátozások, koronavírus áldozatok
koronavírus, koronavírus Franciaország, koronavírus hírek, koronavírus óvintézkedések, koronavírus korlátozások, koronavírus áldozatok

A hatóságok megítélése szerint azonban a nagyvárosban lakók az utóbbi napokban visszaéltek a sportolási célból engedélyezett kijárással. Emiatt keddtől már csak a lakhelytől számított egykilométeres körzetben engedélyezett a futás vagy a séta, maximum egy órára, naponta egyszer, kizárólag egyedül. Továbbá a kijárás előtt kitöltendő nyomtatványon ezentúl nemcsak azt kell feltüntetnie mindenkinek, hogy milyen célból hagyja el az otthonát, hanem azt is, hogy hány órakor indult el. "Sok honfitársunk szeretne úgy élni, mint régen, normális időkben, de ez nem holnap lesz" - figyelmeztetett Édouard Philippe francia miniszterelnök. Mint mondta, a mozgáskorlátozás még néhány hétig eltarthat, azt azonban kizárta, hogy általános kijárási tilalmat hirdetnének ki az ország területén a koronavírus-járvány miatt. Néhány helyen azonban a polgármesterek saját hatáskörükben már elrendeltek éjszakai kijárási tilalmat este 10 és reggel 5 vagy este 11 és reggel 6 között.

Bírság jár a szabályszegőknek

Koronavírus: mire számíthatnak a túlélők? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-helyzet miatt kihirdetett kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós - mintegy 48 ezer forintos - bírságot von maga után, fontolgatják azonban, hogy 375 euróra - nagyjából 132 ezer forintra - emeljék a büntetés összegét. Aki 2 héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közötti - tehát akár 1 millió forintos - pénzbüntetést kaphat. Aki pedig valaki 30 napon belül 3 alkalommal megszegi a szabályokat, az 6 hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós - mintegy másfél millió forintos - pénzbírsággal sújtható, valamint közmunkára is kötelezhető. A rendőrség a múlt kedden életbe lépett korlátozások kezdete óta 1,8 millió embert igazoltatott és 90 ezer esetben állapított meg szabálysértést. "Nem szabad viccelni a biztonsági szabályokkal" - figyelmeztetett a kormányfő.

Újabb orvosok haltak meg

A franciaországi koronavírus-járvány gócpontjának számító keleti régiókból származó orvosok közül ketten vasárnap, ketten pedig hétfőn hunytak el afertőzésszövődményeiben. Ezzel ötre emelkedett az áldozatok száma az egészségügyi dolgozók körében.

Jean-Marie Boegle, a 66 éves mulhouse-i nőgyógyász egy magánklinikán kapta el a koronavírust az egyik betegétől, míg a 60 éves Sylvain Welling általános orvos a Saint-Avold-i kórházban halt meg, ahova légzési problémákkal szállították be. Utánuk egy 68 és egy 70 éves házi orvos is elhunyt az ország keleti részében, ahol jelenleg a legerősebben terjed a járvány.

A járványhelyzet önmagában speciális, de vannak olyan életesemények, amelyek tovább nehezíthetik. Ilyen például az, amikor kórházba kerül a gyerekünk. Mit tehetünk ilyenkor? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső