Koronavírus: óvintézkedések azoknak, akik veszélyeztetettek

Kiknél a legmagasabb a COVID-19 fertőzés kockázata? Mit tegyenek ők és családtagjaik? Az óvintézkedésekről a magasabb kockázatú betegcsoportok számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága készített összefoglalót.

Kinél magasabb a kockázat?

Eddigi ismereteink szerint magasabb kockázat áll fenn a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására a következő személyeknél.

Idősebbek

A súlyos betegség kockázata magas 50 és 60 év között, illetve az idősebb személyeknél. Az idős betegcsoportok magasabb kockázattal bírnak a COVID-19 vírus okozta súlyosabb megbetegedésre, tekintve, hogy az ő immunrendszerük kevésbé jól reagál egy fertőzésre. A nem specifikus betegségtünetek, mint például láz, a legyengült immunrendszerük végett kevésbé jellemzőek, vagy akár hiányozhatnak is, feltehetőleg ezen betegek később fordulnak orvoshoz.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
A legjobb, ha az idősek és a krónikus betegek otthonaikban tartózkodnak. Fotó: STR/Getty Images

Krónikus betegséggel élők

A különböző alapbetegségek, mint például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást.

Idős embereknél a fennálló fent említett alapbetegségek és az idős kor együttesen magasabb kockázatnak számít, mintha csak egy tényező (életkorkor vagy alapbetegség) lenne jelen. Multimorbid betegeknél a kockázat még magasabban, mintha csak egy alapbetegség állna fel.

Immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat.

Még nem kellően ismert, hogy a fenti kockázati tényezők más életkörülményekkel történő kombinációja milyen magas kockázatot jelent a betegség súlyosságát tekintve.

Kinél nincs magasabb kockázat?

Eddigi ismereteink szerint nem áll fenn magasabb kockázat a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására a következő populációban:

Eddigi kínai kutatások szerint a várandósok nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest. A gyermekek körében eddig nem számoltak be a betegség súlyos kimenetelének magasabb kockázatáról.

Mit tegyenek a magasabb kockázatú személyek?

Közegészségügyi tanácsok magasabb kockázatcsoportokba tartozó személyeknek:

Óvintézkedések

Különösen fontos az általános óvintézkedések valamint a kontaktuscsökkentés szabályainak betartása az infekció elkerülése érdekében, így tehát:

 1. Lehető legkevesebb emberrel kerüljön fizikai kapcsolatba!
  ▪ hozzátartozókkal, barátokkal, ismerősökkel telefonon, emailen, interneten tartsa a kapcsolatot
  ▪ lehető legritkábban menjen boltba, közösségbe
 2. Végezzen rendszeres kézmosást szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig!
 3. Szellőztessenek gyakran!
 4. Kerülje a közeli kontaktusokat, amennyire ez lehetséges (kézfogás és egyéb üdvözlési formák, ölelés stb.)!
 5. Kerülje a tömeget, különösen rosszul szellőző helységekben. Amennyiben ez nem megoldható, tartózkodjon távol a legúti megbetegedésben szenvedő személyektől!
 6. Kerülje az érintkezés betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas - legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)!
 7. Szabad levegőn séta javasolt, de fontos, hogy ez ne csoportosan történjen.
 8. Lehetséges mértékben kerülje a nyilvános helyeken a nagy tapintású felületek érintését (felvonógombok, ajtófogantyúk, kapaszkodók)! Amennyiben megérintette ezeket, mielőbb mosson kezet!
 9. Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtógombok, világítókapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!
 10. Kerülje a felesleges utazásokat, ide értve a légi közlekedést, hajóutakat.
 11. Ha közvetlen környezetében COVID-19 vírusról számolnak be, maradjon otthon!
 12. Ha gyógyszeres kezelés alatt áll, kérje háziorvosától a szükséges gyógyszereinek hosszabb távú ellátását!
 13. Győződjön meg róla, hogy otthonába rendelkezésre állnak-e vény nélkül is kapható gyógyszerek, amelyek segíthetik a vírus átvészelését (fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók). Amennyiben nem, keresse fel a legközelebbi gyógyszertárat!

Hozzátartozók, családtagok

Fontos, hogy a családtagok is jobban figyeljenek idős hozzátartozóikra. Segíthetik őket bevásárlással, vagy a szokásos gyógyszereik beszerzésével. Ha valamely családtag korábban fertőzött területen járt, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!

A tünetek korai felismerése

Fontos a tünetek korai felismerése:

 • COVID-19 jellemző tünetei: láz, köhögés, légszomj
 • ritkábban jelentkező tünetek: izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, fáradtság, zavartság, mellkasi fájdalom.

Ha a fenti tünetek közül valamelyik igazolódik Önnél, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, telefonon (ne menjen be a rendelőbe), vagy hívja zöld számok ( 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456) valamelyikét további segítségért.

További segítségre van szüksége? Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken teheti fel azt: - telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456 - emailcím: koronavirus@bm.gov.hu - honlap: https://koronavirus.gov.hu/ - facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

Forrás:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága

A dokumentum lezárásának dátuma: 2020. 03. 11.

Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok) 2020. március 2., Rki.de, Cdc.gov

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)