Koronavírus: így terjed a fertőzés egy boltban

Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók azt modellezve, miként terjednek az akár az új koronavírust is közvetíteni képes váladékcseppek egy köhögés után egy szokványos élelmiszerüzletben.

Megtapadhat-e az új koronavírus a ruhákon? Részletek itt.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elsődlegesen cseppfertőzéssel terjed, éppen ezért érdemes részletesen feltárni a folyamatot, hogy jobban megértsük magát a veszélyt is. Az Aalto Egyetem, a VTT Műszaki Kutatóközpont, a Finn Meteorológiai Intézet és a Helsinki Egyetem kutatói megvizsgálták, mekkora cseppek kerülnek a levegőbe a légutakból köhögés, tüsszentés vagy éppen beszéd közben. Ezután megvizsgálták, mi történne ezekkel a cseppekkel, ha valaki egy élelmiszerüzlet polcai között köhögne egyet.

koronavírus, védőmaszk, COVID-19, cseppfertőzés
Maszkot viselve megvédhetünk másokat a cseppfertőzéstől. Fotó: Getty Images

Kiderült, hogy a levegőbe került váladékfelhő szétterjedése és eloszlása percekig is eltarthat. Előfordulhat tehát, hogy egy koronavírus-fertőzött személy elköhögi magát, elsétál, majd egy mit sem sejtő másik vásárló arrafelé járva a tudta nélkül belélegzi a kórokozókat is tartalmazó cseppeket, ezáltal maga is megfertőződhet.

Minderről a kutatók háromdimenziós számítógépes modellt készítettek. A számítások során 20 mikrométernél kisebb váladékcseppek levegőbeni mozgását próbálták meghatározni. Az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) egyik jellemző tünete a száraz köhögés, amely során a kibocsátott cseppek mérete általában 15 mikrométer alatti. Ezek olyan apróak, hogy nem zuhannak egyből a padlóra, hanem hosszasan képesek lebegni a levegőben. Influenzavírusokra vonatkozóan már kimutatták korábbi tanulmányok, hogy azok akár 5 mikrométernél kisebb cseppekben is jelen lehetnek. Csak az összehasonlítás kedvéért: egy átlagos hajszál átmérője 50-70 mikrométer közötti.

A modell a laikus néző számára is világosan megmutatja, miért fontos betartani a köhögési etikettet. Azaz mindig köhögjünk, tüsszentsünk zsebkendőbe, amit aztán azonnal dobjuk is ki a szeméttárolóba. Ha nincs nálunk zsebkendő, végszükség esetén az is megteszi, ha a behajlított könyökhajlatunkba köhögünk. Ezen felül tartsunk kellő távolságot másoktól, valamint törekedjünk a megfelelő kézhigiénia betartására. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) álláspontja szerint hasznos lehet továbbá, ha arcmaszkot viselünk nyilvános helyen, ezáltal is védve a többi embert arra az esetre, ha esetleg tünetmentesen hordoznánk a vírust.

Forrás: aalto.fi

Barabási Albert-László hálózatkutató szerint sokkal több embert fog tönkretenni a járvány, mint ahányan meghalnak. Részletek az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső