Koronavírus: így terjed a fertőzés egy boltban

Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók azt modellezve, miként terjednek az akár az új koronavírust is közvetíteni képes váladékcseppek egy köhögés után egy szokványos élelmiszerüzletben.

Megtapadhat-e az új koronavírus a ruhákon? Részletek itt.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elsődlegesen cseppfertőzéssel terjed, éppen ezért érdemes részletesen feltárni a folyamatot, hogy jobban megértsük magát a veszélyt is. Az Aalto Egyetem, a VTT Műszaki Kutatóközpont, a Finn Meteorológiai Intézet és a Helsinki Egyetem kutatói megvizsgálták, mekkora cseppek kerülnek a levegőbe a légutakból köhögés, tüsszentés vagy éppen beszéd közben. Ezután megvizsgálták, mi történne ezekkel a cseppekkel, ha valaki egy élelmiszerüzlet polcai között köhögne egyet.

koronavírus, védőmaszk, COVID-19, cseppfertőzés
Maszkot viselve megvédhetünk másokat a cseppfertőzéstől. Fotó: Getty Images

Kiderült, hogy a levegőbe került váladékfelhő szétterjedése és eloszlása percekig is eltarthat. Előfordulhat tehát, hogy egy koronavírus-fertőzött személy elköhögi magát, elsétál, majd egy mit sem sejtő másik vásárló arrafelé járva a tudta nélkül belélegzi a kórokozókat is tartalmazó cseppeket, ezáltal maga is megfertőződhet.

Minderről a kutatók háromdimenziós számítógépes modellt készítettek. A számítások során 20 mikrométernél kisebb váladékcseppek levegőbeni mozgását próbálták meghatározni. Az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) egyik jellemző tünete a száraz köhögés, amely során a kibocsátott cseppek mérete általában 15 mikrométer alatti. Ezek olyan apróak, hogy nem zuhannak egyből a padlóra, hanem hosszasan képesek lebegni a levegőben. Influenzavírusokra vonatkozóan már kimutatták korábbi tanulmányok, hogy azok akár 5 mikrométernél kisebb cseppekben is jelen lehetnek. Csak az összehasonlítás kedvéért: egy átlagos hajszál átmérője 50-70 mikrométer közötti.

A modell a laikus néző számára is világosan megmutatja, miért fontos betartani a köhögési etikettet. Azaz mindig köhögjünk, tüsszentsünk zsebkendőbe, amit aztán azonnal dobjuk is ki a szeméttárolóba. Ha nincs nálunk zsebkendő, végszükség esetén az is megteszi, ha a behajlított könyökhajlatunkba köhögünk. Ezen felül tartsunk kellő távolságot másoktól, valamint törekedjünk a megfelelő kézhigiénia betartására. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) álláspontja szerint hasznos lehet továbbá, ha arcmaszkot viselünk nyilvános helyen, ezáltal is védve a többi embert arra az esetre, ha esetleg tünetmentesen hordoznánk a vírust.

Forrás: aalto.fi

Barabási Albert-László hálózatkutató szerint sokkal több embert fog tönkretenni a járvány, mint ahányan meghalnak. Részletek az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)