Koronavírus: így indítaná újra a gazdaságot az EU

Ezermilliárd eurós alap segíti majd a tagországokat, hogy ne alakuljon ki túl nagy eltérés a gazdaságaik között, mert az mindenkire káros hatással lenne.

Az új koronavírus okozta válságot követő időszakra vonatkozóan a gazdaság újraindításáról tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- illetve kormányfői a csütörtök délután videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón. A megbeszélés középpontjában a recesszió utáni fellendülés elősegítését szolgáló Európai Helyreállítási Alap létrehozása áll. A hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek mellett abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, az ugyanis az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Ezer milliárd 7 évre elosztva

Az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésére épülő, mintegy 1000 milliárd eurós alap egyebek közt finanszírozná az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára és beruházásaikat is ösztönözné. A vírusfertőzés európai megjelenése óta negyedik videokonferenciájukon az uniós vezetők áttekintik a járványra adott uniós és tagállami válaszlépéseket, illetve megvizsgálják az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport által április 9-én bemutatott, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagra tett javaslatot. A gazdasági mentőterv egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára épül, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja.

Így indítja újra gazdaságát hétfőtől Horvátország Egymás után indulnak be a különböző szektorok, intézmények, ám ez nem jelenti azt, hogy a horvátok visszatérhetnek régi életükhöz, a társadalmi távolságtartás és más szabályok is megmaradnak. Kattintson a részletekért.

Vissza kell állítani a jóllétet

A legutóbbi, március 26-án tartott videokonferenciájukon az Európai Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy összehangolt stratégiára, átfogó gazdaságélénkítési tervre és példátlan mértékű beruházásokra lesz szükség a járványt követő időszakban. Az uniós vezetők megbízták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét egy olyan menetrend és cselekvési terv kidolgozásával, amely szavatolni tudja az összes európai ember jóllétét, az uniót pedig képes visszaállítani egy erőteljes és fenntartható növekedési útra, melynek alapját egy környezetbarát és digitális stratégia képezi majd.

Az uniós bizottság április 14-én ütemtervet mutatott be a koronavírus megfékezésére irányuló rendkívüli intézkedések fokozatos megszüntetésére. Ursula von der Leyen a terv bemutatásakor azt mondta, az ütemterv arra szolgál, hogy előkészítse az utat egy átfogó helyreállítási terv megvalósításához és a gazdaságélénkítő beruházásokhoz. Az útmutatások figyelembe veszik az egészségügyi vészhelyzet alakulását és a járvány nyomán bevezetett intézkedéseknek az egységes piacra gyakorolt hatását. Tekintettel vannak a lakosság igényeire is az újbóli fellendülés megteremtése érdekében. A tagállami vezetők várhatóan áttekintik az uniós bizottság javaslatát a rendkívüli korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldása érdekében.

A járványügyi helyzet miatt hazaküldtek egy 72 éves férfit az Orosházi Kórházból. Fél nappal később meghalt - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: