Koronavírus: egyre többen vásárolnak online

Megváltoztak a vásárlási szokások a koronavírus-járvány hatására, az online rendelt élelmiszerek kiszállítási határideje ugyanakkor egyre hosszabb a hirtelen megugrott igények miatt.

Az élelmiszerláncok az online értékesítés átlagos forgalmát figyelembe véve alakították ki szállítóflottájukat, amit nem lehet egyik napról a másikra bővíteni - még akkor sem, ha épp koronavírus-járvány tombol. Az áruszállításhoz speciális járművek szükségesek, ráadásul munkaerőt is nehéz találni a logisztikai területen - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

koronavírus váráslás, online váráslás, tartós élelmiszerek, alapélelmiszerek
Egyre többen rendelnek házhoz élelmiszert, így a szállítási idő is több lehet.Fotó: Getty Images

Hosszabb lehet a kiszállítási idő

A koronavírus okozta helyzet miatt jelentősen megugrott az online forgalom. A rendkívüli növekedésre azonban nem tudnak azonnal reagálni a kiszállítást végző üzletláncok. Emiatt aztán hosszabbak lehetnek a kiszállítási idők - ennek nem az áruhiány az oka, hanem a szállítókapacitás mérete. Bár áruházanként és területenként lehetnek eltérések, de van elegendő áru: az élelmiszeripar és a kereskedelem biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

Így befolyásolja a járvány a vásárlási szokásokat

Mi mozgatja a vásárlási pánikot? A válaszért kattintson ide!

Egy március 12-e és 15-e között készült online kérdőíves felmérés szerint az internetezők több mint harmada rendelne interneten élelmiszert a koronavírus miatt, így tehát akár a duplájára is nőhet azok aránya, akik online vásárolnak be. Az eredmények szerint elsősorban a nők, illetve a 30-39 éves korosztály érzi úgy, hogy a vírus a korábbi elképzeléseiknél is jobban fogja befolyásolni vásárlási szokásaikat.

Az online élelmiszervásárlást korábban a 30-39 éves korosztály háromnegyede nem vette számításba, a legutóbbi hétvégén azonban már csaknem felük már lehetségesnek tartotta, hogy ezt a megoldást válassza, főként a koronavírus okozta helyzet miatt. A válaszokból az is kiderült, hogy az 50 év felettiek is egyre nyitottabbak erre a lehetőségre.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Társportálunk, az nlc.hu cikkéből kiderült, mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső