Koronavírus: "az ápolók nem katonák"

Egy olyan nemzetközi szerződés vagy deklaráció megfogalmazását tűzte ki célul a Nemzetközi Jogi Intézet, amely rögzíti világjárvány idején az államok közötti együttműködés legfontosabb elveit, s mintául szolgálhat az államok belső jogának harmonizálásához.

A dokumentum kidolgozására felállított, a világ számos országának nemzetközi köz- és magánjogászaiból álló, 15 tagú különbizottság tagjai között van Lamm Vanda akadémikus, az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke, aki az mta.hu-nak számolt be a munka részleteiről.

Mint mondta, a jelenlegi pandémia egy sor korábban ismeretlen vagy nem szabályozott problémát vetett fel. Többek között ilyen az is, hogy hogyan reagáljon a jog az egyének személyes és mozgásszabadságát korlátozó szabályokra, a digitális eszközöknek a járvány elleni védekezést szolgáló, de adatvédelmi szempontból aggályos használatára. De meg lehet említeni a munkajogi kérdések közül a munkavállalók megváltozott helyzetét, valamint a járványhelyzet nemzetközi kereskedelmi jogi, környezetjogi, tengerjogi és légi jogi következményeit is.

Így lehet sürgetni az oltás elkészülését A koronavírus elleni védőoltás előállítását leginkább az adminisztráció felgyorsításával lehet siettetni - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője. Részleteket itt olvashat.

Lamm Vanda kifejtette, hogy a betegjogokat például alapvetően megfelelően szabályozták már korábban is az országok, ám a nemzetközi összefogást nem. "Az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottsága néhány évvel ezelőtt kidolgozott egy nemzetközi szerződést a katasztrófák bekövetkezte esetén való nemzetközi együttműködésről, hasonlót szeretnénk létrehozni a világjárványok vonatkozásában is" - mondta.

Schliszka László gyógytornász a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban.
Schliszka László gyógytornász a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban.

Egy ápolótól nem várható el, hogy feláldozza az életét

Az egészségügy mások oldalán állók jogairól, velük szemben támasztott elvárásokról azonban nem rendelkezik semmilyen szabályzat. "Az orvosok és ápolók elkötelezettek a hivatásuk iránt, felesküdtek a gyógyításra, s amikor ezt a hivatást választották, tudták, hogy veszélyekkel jár. Felmerül azonban a kérdés, hol húzódik a határ munkájuk ellátásának kötelezettsége és a saját életük, egészségük veszélyeztetése között" - fogalmazott Lamm Vanda. Márpedig ez egy világjárvány esetén különösen fontos kérdés, hiszen nagy veszélynek vannak kitéve a kórházakban, rendelőkben dolgozók. A katonákat hozta fel példának, akik esetében nem számít rendkívüli elvárásnak, hogy feladatuk teljesítése érdekében akár az életüket is feláldozzák, erre kötelezik őket az esküjük, ám ugyanezt nem kívánhatja a társadalom például egy szakápolótól.

Ezenkívül lényeges eleme lesz a dokumentumnak az államok közötti hiteles és korrekt információátadás kötelezettség is. Hiszen az már a koronavírus-járvány kapcsán is bebizonyosodott, hogy nagy károkat okozhat, ha egyes országok eltitkolnak bizonyos információkat, illetve másmilyen szempontok szerint, esetleg később közlik azokat a vártál.

A testület várhatóan a jövő év tavaszára készülhet el a deklarációval, amelyet a Nemzetközi Jogi Intézet 2021-es pekingi kongresszusán fogadhatnak majd el. Ezután hozzák majd nyilvánosságra és küldik el az Egyesült Nemzetek Szervezetének.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció