Koronavírus-gyanús esetet vizsgálnak Budapesten

Egy Lombardiából visszatérő magyar kamionsofőrt vizsgálnak Budapesten a koronavírus gyanújával. Eközben egy tenerifei szállodában is karantén alá helyeztek magyarokat.

Egy magyar kamionsofőr kerül kórházi karanténba Budapesten a koronavírus gyanúja miatt kedden. A magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja, két hétig karanténban lesz - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Egy másik kamionsofőr a milánói magyar konzulnak jelezte, hogy a lezárt lombardiai területen van, de tünetmentes, járművében tartózkodik.

Afokhagymanem véd az új koronavírus ellen Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hadat üzent az új koronavírussal kapcsolatos híreszteléseknek, féligazságoknak és álhíreknek. Mutatjuk a legdurvább tévhiteket: kattintson!

Olaszországban két tartományban rendeltek el karantént, Lombardia tíz településén és Venetóban egy településen. Ezekre a területekre csak az utazzon, akinek valóban halaszthatatlan teendője van ott, de érdemes jól megfontolni Olaszország többi részébe is az utazást - jegyezte meg. Az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között.

Magyar turisták rekedtek Tenerifén egy szállodában

Több száz turista került azonban karanténba a tenerifei szállodában, Magyarország tiszteletbeli konzulja pedig nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy magyar állampolgárok is vannak a szállodakomplexumban, de pontos számuk még nem ismert - mondta. A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársakat küldenek Tenerifére - tette hozzá Menczer Tamás.

A kanári-szigeteki szállodakomplexumban, amelyben mintegy ezer ember tartózkodik, egy olasz vendégnél diagnosztizálták a koronavírust. A fertőzött férfit és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el - közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő. A spanyol média úgy tudja, hogy a férfi Lombardiából érkezett orvos.

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét az ukrán-magyar határon. Fotó: MTI/Nemes János
Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét az ukrán-magyar határon. Fotó: MTI/Nemes János

A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül - jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton. "Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak" - közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég. Állítása szerint azonban a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt.

Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy "egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk". A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint mintegy ezer vendég van elkülönítve a szállodában, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az eljárást. María Jesús Montero kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről - tette hozzá sajtótájékoztatóján.

A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga. A tengerparttól 50 méterre található szálloda több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot. A karnevál hetében tízezreket várnak a Kanári-szigetekre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)