Komoly változás jöhet a táppénzügyintézésben

Egyszerűbbé és gyorsabbá tennék a táppénzügyintézést, ezért hamarosan változások léphetnek életbe.

„Egy új kormányrendelet tervezete előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé” – írta meg a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy a kifizetőhelyek a kormányhivataltól kikérhetik a pontosításhoz szükséges korábbi adatokat, a hivatal pedig köteles teljesíteni a kérést, hogy mielőbb megindulhasson a táppénzes kifizetés.

orvos dokumentumot ad át betegének
Komoly változás jöhet a táppénzügyintézésben. Fotó: Getty Images

Az ügyintézés egyszerűsítése, gyorsítása a cél

Az elsődleges cél, hogy az eljárási szabályokat pontosítsák és aktualizálják. A kormány ugyanakkor azt várja mindettől, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljon a táppénzes ügyintézés.

Ezenkívül egyszerűsítenék az utazási költségtérítési támogatás igénybevételét is, mégpedig azzal, hogy bizonyos körökben eltörölnék az adatrögzítési kötelezettséget. Módosítanák továbbá a jogosultaknál szereplő, „16 éven felüli” kifejezést, ehelyett a „18 éven felüli” szófordulat kerülne a jogszabályba. Ezzel pontosítanák az életkori korlátokat.

Hamarosan életbe is léphetnek a változások

A módosítások – amelyek több mint 4 millió embert érintenek majd – a tervek szerint 2024. január 1-jétől lépnének életbe. A tervezett változtatásokat tartalmazó dokumentumokat addig is társadalmi egyeztetésre bocsátották.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.