Klímaváltozás: egyre melegebb lesz

Bár hűvösen kezdődött a 2018-as év, a nyár mégis a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebbnek bizonyult. Tavaly nyáron ugyanis csaknem másfél Celsius-fokkal volt melegebb az átlagosnál - olvasható az aktuális klímajelentésben.

Az elmúlt négy évtizedre jellemző melegedés az elmúlt évben is folytatódott. Az esztendő hidegen kezdődött, hiszen a februári és márciusi hőmérséklet az éves átlag alatt maradt, emellett a szokásostól eltérő hómennyiség volt tapasztalható Nagy-Britanniában is. Ezt viszont egy erős hőhullám követte. Késő tavasztól egészen őszig különösen meleg időjárás uralkodott, főként Közép- és Észak-Európában.

Tavaszi-nyári hőség

Áprilistól kezdve szinte állandóan lényegesen melegebb volt a megszokottnál - közölte Freja Vamborg, az Európai Unió klímaváltozási szolgálatának munkatársa. A legnagyobb anomáliát a nyár jelentette, amely az eddigi feljegyzések alapján a legmelegebb volt. De az ősz is szokatlanul enyhe, sok helyen kimondottan nyárias volt.

klímaváltozás, globális felmelegedés, hőség, hőhullám, melegrekord, nyár, szárazság
Fel kell készülnünk az egyre gyakoribb hőhullámokra. Fotó: 123rf

Áprilistól augusztusig az átlaghoz képest 2,5 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet Közép-Európában. A hőhullámok pedig a szárazságot is magukkal hozták: a csapadék mennyisége Európa több részén is csak a szokásos értékek 80 százalékát érte el a tavasztól őszig tartó időszakban. Ez a termés csökkenéséhez és sok folyó rekordgyanúsan alacsony vízállásához vezetett. Észak-Európában erdőtüzek is kialakultak a hőség miatt.

Bár az adatok alapján nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy a 2018-as forróság idén is megismétlődik, a szakembert azért fontosnak tartotta kiemelni, hogy az elmúlt 5 év volt az eddig feljegyzett 5 legmelegebb esztendő. Ráadásul a légkörben még tovább nőtt az üvegházhatású szén-dioxid koncentrációja, egy jelenleg elbírálásra váró tanulmány pedig azt állítja, hogy május és július között megnövekedhet az egymást követő forró napok száma. A HáziPatika.com által megkérdezett éghajlattörténész véleményét itt olvashatja el!

Egyre nagyobb a forróság

Az elmúlt év meglepő hőhullámai az északi félgömb nagy részét érintették - mondta Martha Marie Vogel, a Zürichi Műszaki Egyetem kutatója. A hatások az északi félgömb legalább 17 államában és a lakott, valamint mezőgazdaságilag művelt területek 22 százalékán érezhetőek voltak.

Az elemzések szerint szinte kizárható, hogy az elmúlt évek szélsőséges jelenségei emberi hozzájárulás nélkül is megtörténtek volna. Ez alapján pedig meglehetősen nagy annak a valószínűsége, hogy a jövőben viszonylag gyakran élünk át ilyen éveket - véli a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: