Új módon segíti a klímamenekülteket az ENSZ

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egy alappal segít azokon, akik a globális felmelegedés miatt kényszerülnek elhagyni otthonukat.

A káros klímaváltozás miatt elvándorolni kényszerülők megsegítését célzó alap létrehozását jelentette be szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), mely 2025 végéig 100 millió dollárt (36,8 milliárd forint) gyűjtene össze a rászorulóknak.    

Olga Sarrado, a főbiztosság szóvivője elmondta, hogy az UNHCR már eddig is foglalkozott a klímaváltozás migrációt érintő hatásaival, az alap pedig elsősorban a klímaváltozásnak leginkább kitett közösségekkel foglalkozó kezdeményezéseket finanszírozná. Nem pusztán felkészíteni szeretnék e közösségeket a változásokra, hanem igyekeznek eszközöket biztosítani számukra azok legyőzéséhez is.    

Az alap emellett abban is segítséget nyújt az UNHCR-nek és partnereinek, hogy azokban az országokban, ahol már jelen van - például Bangladesben, Csádban és Eitópiában - kiterjessze tevékenységét az éghajlatváltozással kapcsolatos károk enyhítésére is.    

"Az éghajlatváltozás hatásai egyre pusztítóbbak. Tovább szítják a már meglévő konfliktusokat, tönkreteszik az emberek megélhetését, és végeredményben a lakosság meneküléséhez vezetnek" - szögezte le a témával kapcsolatban az UNHCR vezetője, Filippo Grandi, emlékeztetve arra, hogy 2022-ben a menekültek több mint 70 százaléka érkezett a klímaváltozásnak erősen kitett országokból. Jelenleg a klímaváltozás hatásai elleni harcra elkülönített összeg nem segíti az otthonukat elhagyni kényszerülőket, sem az őket befogadó közösségeket.    

Filippo Grandi ENSZ
Filippo Grandi Fotó: Getty Images

Az otthonukat elhagyni kényszerülők, illetve állampolgársággal nem rendelkezők mintegy 60 százaléka él harcok sújtotta országokban, melyek emellett a leginkább érintettek a klímaváltozásban, és a legkevésbé állnak készen a jelenséghez történő alkalmazkodásra - derült ki az UNHCR közleményéből.    

"Azáltal, hogy csökkentjük a klímaváltozással összefüggő veszélyeket, biztosítjuk a hozzáférést a fenntartható forrásokhoz, a programok kézzelfogható eredményt hoznak a menekültek és a befogadó közösségek életminőségének és biztonságának javításában" - emelte ki Grandi.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra