Kik oltassanak agyhártyagyulladás ellen?

Nemrégiben egy középiskolás fiú halála sokkolta a közvéleményt, akivel a fertőző agyhártyagyulladás pár óra alatt végzett. Kik vannak leginkább veszélyben, és mit tehetünk a gyilkos kór ellen?

A bakteriális meningococcus-fertőzés következtében agyhártyagyulladás illetve egyes esetekben vérmérgezés is kialakulhat. A baktériumnak több szerotípusa is létezik, ezeket az ábécé betűivel jelölik. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a meningococcus B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők, a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A kórokozók emberről-emberre terjednek tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak által. Betegség akkor alakul ki, ha a baktérium bejut a keringésbe, s eléri az idegrendszert. Ebben segítségére vannak az immunrendszert legyengítő, tavasszal-ősszel gyakori betegségek.

meningitisz
Védőoltás. Ötévente ismételni kell

Mit tehetünk a meningococcus-fertőzés megelőzéséért?

A meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen létezik védőoltás. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben (léphiány, stb.) szenvedőket, járványos területre utazókat javasolt oltásban részesíteni. Az oltási séma korosztályonként és oltóanyagonként változik. A hatékony védelem érdekében ötévente ismétlő oltásra is szükség van. Külön oltóanyag áll rendelkezésre a baktérium B illetve C csoportja ellen valamint kombináltan az A,C,W,Y csoportok ellen.

A védőoltás különösen ajánlott csecsemőknek, közösségekbe járó gyermekeknek és fiatal felnőtteknek. A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre.

A korábban nem oltott gyermekeknél az immunizáció 1 éves kor alatt 3, 1 éves kor felett 1 oltással érhető el. A szakemberek javasolják az iskolás kor kezdete előtt az ismételt oltást. A meningococcus elleni védőoltás 2017-től ingyenes lesz , és szó van arról, hogy hamarosan be is emelik a kötelező védőoltások közé. (Idősebb korosztályoknak is ajánlott beadatni, például nagyobb utazások előtt.)

Az agyhártya-gyulladás az a kórkép, amelyről az átlagember alig valamit tud, és amit tud, az sokkal inkább pánikot, félelmet keltő, mint a valóságot híven tükröző információ. Mi hát az igazság? Részletek!

Az meningococcus-fertőzés tünetei

A betegség kezdeti tünetei általában nem jellegzetesek, hasonlítanak az influenzáéhoz, így meghűléses időszakban nem könnyű rögtön felismerni. Csecsemőknél figyelmeztető jel lehet a hányás, a petyhüdt izomzat, a nyugtalanság, a sápadt, hűvös, foltos bőr, a nehezen ébreszthetőség. A felnőtteknél a tarkómerevség, az izomfájdalom, az aluszékonyság, a szédülés, a súlyos fejfájás, a hasmenés jellemző. A baktériumok a keringésbe jutva vérmérgezést is okozhatnak, toxinjaik a hajszálerek elzárása útján súlyos szervi károsodásokat idézhetnek elő. A bőr vérellátása romlik, a vérnyomás esik, a vizeletürítés megszűnik. A testen bőrvérzések jelenhetnek meg, ha ezekre üvegpoharat nyomunk, az elváltozás nem tűnik el, ellentétben a rovarcsípésekkel.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: