Hónapokig felborítja az időjárást az El Nino

Az ENSZ szerint az El Nino időjárási jelenség, amely általában a globális hőmérséklet emelkedésével jár, folytatódni fog a télen és jövő tavasszal is.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) úgy becsüli, 90 százalékos valószínűséggel jövő áprilisig folytatódni fog a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség. A WMO szerint nagyon valószínű, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját.    

Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Nino-epizódra jellemző értékeket mutatott. Az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt. "Ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez majd ezekben a hőmérsékletekben, a légköri-óceáni visszacsatolások intenzitásától és jellegétől függően" - tette hozzá a szervezet.    

el nino időjárás
Még jó ideig nem várható enyhülés. Fotó: Getty Images

A szakértők szerint, "figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket", az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina-epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla.      

A nyár után, amelyen a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet jegyezték fel, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben jelezte, hogy "az óceánok felszínén tapasztalható hőtöbblet miatt valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év (...), amelyet az emberiség valaha ismert", megelőzve 2016-ot. Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta.    

"A jövő év még forróbb lehet. Ez világosan és egyértelműen az emberi tevékenységből származó, hőcsapdaként ható üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjának hozzájárulása miatt történhet meg" - hangsúlyozta Petteri Taalas professzor, a WMO főtitkára. "Az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek, egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő, és ez jelentős következményekkel jár majd" - tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra