Karsai Dániel: ez maradt ki a nemzeti konzultációból

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász az eutanáziáról is megkérdezné a magyarokat.

“Mint arról Ön is bizonyosan hallott, a halálos beteg emberek szenvedésük végső stádiumában sem választhatják a méltóságteljes elmúlást. Egyetért Ön azzal, hogy az ilyen emberek megrövidíthessék a szenvedésüket? Még nem tudjuk, hogy Strasbourg támogatja-e a kezdeményezést.

A: Igen, az államnak kötelessége biztosítani a beteg emberek szuverén önrendelkezési jogát.

B: Ember életéről ember nem dönthet.”

Ezzel a kérdéssel egészítené ki Karsai Dániel a nemzeti konzultációt.

A gyógyíthatatlan betegséggel, ALS-sel küzdő alkotmányjogász a magyar kormány szuverenitásról szóló nemzeti konzultációja kapcsán Facebook bejegyzésében azt írta, hogy álláspontja szerint egy fontos dolog biztosan kimaradt a kérdéssorból. Ez pedig a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdése. „A témáról az elmúlt két hónapban széleskörű társadalmi párbeszéd bontakozott ki, így kijelenthető, hogy a közvéleményt nagyon foglalkoztatja a kérdés. Nagyon jó volna tudni, hogy mi is az emberek álláspontja erről, aminek kiderítésére kiváló eszköz lehetne a nemzeti konzultáció” – fogalmazott Karsai Dániel.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk: Facebook posztjában vállalta fel Karsai Dániel negyvenhat éves ügyvéd, alkotmányjogász, hogy gyógyíthatatlan betegségben –amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) – szenved. Ugyanitt közölte, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az aktív eutanázia engedélyezésének kérdésében. Ez utóbbi lépését azzal indokolta, hogy véleménye szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” megfosztja őt és sorstársait az alapvető emberi jogaitól. Hozzátette: személyes ügye által vezérelve az is célja, hogy párbeszédet indítson az eutanázia „nehéz és érthetően megosztó” kérdésében. A strasbourgi bíróság november 27-28-ára tűzte ki a szakértői meghallgatás és a nyilvános tárgyalás időpontját.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra