Ismét halaszthatják a műtéteket

A járvány újbóli felfutása miatt valószínűleg ismét több egészségügyi intézményben le kell majd mondani a halasztható operációkat.

Aki már bent van a kórházban, azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját - olvasható a Népszava szerkesztőségéhez eljuttatott levélben. Az iratot az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldte ki a centrumkórházak vezetőinek, és azt kéri benne: "Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat".

Koronavírus: meghalt egy egyéves kislány Egy egyéves kislány is belehalt a napokban a koronavírus okozta COVID-19 betegségbe. Alapbetegségként mentális betegséget tüntettek fel a járvány áldozatait felsoroló listán.

A műtétre befektetett betegeket még ellátják

Ugyan a lap szerint a levelet már vasárnap kiküldték, az operatív törzs a nyilvánosság előtt még kedden is csak lehetőségként beszélt minderről, amikor azt közölte: "A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása."

A kórházak ismét a COVID-betegek ellátására koncentrálnak. Fotó: Getty Images
A kórházak ismét a COVID-betegek ellátására koncentrálnak. Fotó: Getty Images

Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll, hogy az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Az ágyfelszabadítás a jelenlegi COVID-ellátó kapacitáshoz képest 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Azt kérték továbbá, hogy a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozásokat még végezzék el az orvosok. Elsősorban az anesztéziát (érzéstelenítést) igénylő, tervezett beavatkozások korlátozhatóak, az anesztézia nélkül végezhető (például szemészeti) műtétek megtartására törekedni kell - olvasható a dokumentumban.

Nem ez az első ilyen eset

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tavaly novemberben rendelte el először a halasztható műtétek felfüggesztését amiatt, hogy az egészségügy minél nagyobb erőforrásokat allokálhasson a járvány elleni küzdelemre. A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeztek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe került volna, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenved. A műtéteket május közepétől indították újra .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra