Ismét halaszthatják a műtéteket

A járvány újbóli felfutása miatt valószínűleg ismét több egészségügyi intézményben le kell majd mondani a halasztható operációkat.

Aki már bent van a kórházban, azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját - olvasható a Népszava szerkesztőségéhez eljuttatott levélben. Az iratot az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldte ki a centrumkórházak vezetőinek, és azt kéri benne: "Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat".

Koronavírus: meghalt egy egyéves kislány Egy egyéves kislány is belehalt a napokban a koronavírus okozta COVID-19 betegségbe. Alapbetegségként mentális betegséget tüntettek fel a járvány áldozatait felsoroló listán.

A műtétre befektetett betegeket még ellátják

Ugyan a lap szerint a levelet már vasárnap kiküldték, az operatív törzs a nyilvánosság előtt még kedden is csak lehetőségként beszélt minderről, amikor azt közölte: "A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása."

A kórházak ismét a COVID-betegek ellátására koncentrálnak. Fotó: Getty Images
A kórházak ismét a COVID-betegek ellátására koncentrálnak. Fotó: Getty Images

Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll, hogy az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Az ágyfelszabadítás a jelenlegi COVID-ellátó kapacitáshoz képest 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Azt kérték továbbá, hogy a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozásokat még végezzék el az orvosok. Elsősorban az anesztéziát (érzéstelenítést) igénylő, tervezett beavatkozások korlátozhatóak, az anesztézia nélkül végezhető (például szemészeti) műtétek megtartására törekedni kell - olvasható a dokumentumban.

Nem ez az első ilyen eset

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tavaly novemberben rendelte el először a halasztható műtétek felfüggesztését amiatt, hogy az egészségügy minél nagyobb erőforrásokat allokálhasson a járvány elleni küzdelemre. A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeztek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe került volna, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenved. A műtéteket május közepétől indították újra .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: