Ijesztő dolog derült ki a gleccserekről

Naponta csaknem 50 centimétert csúszik a völgy felé a Mont Blanc egyik olvadó gleccsere. A szakértők egy 250 ezer köbméteres darab összeomlására számítanak. A hatóságok radarrendszerrel figyelik a hatalmas térséget.

A 4810 méteres Mont Blanc olaszországi oldalán elterülő Planpincieux gleccser egy darabja a Courmayeur melletti völgyet fenyegeti. A népszerű üdülőfalu polgármestere, Stefano Miserocchi már lezáratott két hegyi utat és megtiltotta a belépést a Ferret-völgy érintett területére.

gleccser, jég, jégolvadás, Mont Blac,
gleccser, jég, jégolvadás, Mont Blac,

Nem tudják pontosan, mi fog történni

Nincsenek modellek, amelyek megjósolnák, hogy a gleccserszakasz egészben vagy darabokban szakad-e le. A település lakói azonban akkor sem lesznek veszélyben, ha nagyobb tömb törik le. Csak azon a területen nagy a kockázat, ahol a lezárt utak haladnak. Courmayeurben senkit sem kell kitelepíteni, a lezárt utak nagyrészt üdülőkhöz vezetnek.

Egyre több gleccser tűnik el - részletek itt!

A gleccser a Grande Jorasses keleti lejtőjén helyezkedik el. A térségben elhelyezett radarrendszer folyamatosan küldi az adatokat a gleccser mozgásáról, még a legkisebb, néhány milliméteres eltérést is jelzi. A szakértők szerint az augusztusban és szeptemberben mért szokatlanul magas hőmérséklet felgyorsította a gleccser olvadását, amelyet 2013 óta kísér figyelemmel a hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura).

A gleccser olvadása arra figyelmeztet, hogy sürgősen szükség van összehangolt és erőteljes cselekvésre a klíma védelmében, hogy megakadályozhassuk a szélsőséges eseményeket és azok drámai következményeit - emelte ki Sergio Costa, az olasz környezetvédelmi miniszter. Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte pedig arról beszélt az ENSZ New York-i klímacsúcsán, hogy a gleccser fenyegető összeomlása egy olyan vészcsengő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) jelentése alapján a világ gleccserei - Grönlandot és az Antarktiszt nem számítva - évente 220 milliárd köbtonna jeget veszítenek. A gleccserolvadás gyorsabb, mint korábban, és várhatóan tovább gyorsul. Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor a század végére 36 százalékkal zsugorodnak a világ gleccserei. A kisebbek azonban - mint az Alpok jégfolyamai - akár tömegük 80 százalékát is elveszíthetik. Sok gleccser a modellek előrejelzései szerint a kibocsátás csökkentésétől függetlenül is eltűnhet - írta a jelentés.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés