Így fertőz egy HIV-beteg

A HIV nem csak a homoszexuális, de a heteroszexuális együttlétek során is továbbadható, a megfelelő orvosi kezelés mellett azonban a betegség nem fertőzhet. Elsődleges veszélyforrást így azok jelentenek, akik nem is tudnak érintettségükről.

"A barátnőmmel 1 éve találkoztam, volt pár kapcsolata rajtam kívül. Együtt voltunk jó néhány alkalommal védekezés nélkül, mivel gyógyszert szedett. 1-1,5 hónappal később belém hasított valami, hogy el kéne mennem HIV tesztet csináltatni. El is mentem, ami negatív lett. Ezután pár hónapra rá véradáson voltam, onnan sem kaptam semmit. Kb. 8 hónapja óvszert használunk, bár volt, hogy kipróbáltunk egy-két dolgot óvszer nélkül (például análisan). 4 napja kiütések jelentek meg a faromon, és pár csomó a láb és ágyék találkozásánál. El is mentem magánklinikán egy bőr és nemibeteg ellátásra, ahol a Doktornő övsömört állapított meg, és azt mondta, hogy kizárja a HIV fertőzés lehetőségét. Mivel nagyon-nagyon hipochonder vagyok és sokat kérdeztem erről, így kiírta a HIV és szifilisz vizsgálatot, ugyancsak a magánklinikára.

A kérdésem az lenne Önhöz, hogy mennyire tartja valószínűnek, hogy csak most kaphattam el a HIV fertőzést?" tette fel a kérdést Orvos Válaszol rovatunkban az egyik olvasónk.

Az anális szex óvszer nélkül is veszélyes

Míg az AIDS járványt a kilencvenes évek első felében "korunk pestiseként" tartották számon, és világszerte kampányok tucatjaival próbálták felhívni a figyelmet a veszélyeire, az utóbbi években jóval kevesebb szó esik róla. Holott a betegség a világ egyes részein a mai napig riasztó ütemben terjed. A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80 százalékát érinti. Magyarországon szerencsére távolról sem ilyen nagy a veszély, az első regisztrált betegtől számolva 2800 fő HIV fertőzöttet és AIDS beteget tartanak nyilván. Nem mutatnak túl jó eredményeket ugyanakkor a közelmúltban készült felmérések, melyek szerint az óvszerhasználatra és a biztonságos szexre ismét egyre kisebb hangsúlyt fektetnek a fiatalok. A nem megfelelő szexuális edukáció , illetve a csökkenő félelem miatt jelentősen megnőtt a nemi betegségek előfordulása.

A fertőzés a heteroszexuális együttlétek során is átadható
A fertőzés a heteroszexuális együttlétek során is átadható

"A HIV fertőzést csak HIV fertőzött személytől lehet elkapni. Tehát kézenfekvőnek tűnik, hogy a barátnője csináltasson HIV tesztet. Egyébként, ha netán ő fertőzött lenne, akkor valóban elkaphatja tőle bármikor, tehát nem feltétlenül az első együttlétkor" - válaszolt olvasónk felvetésére Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos. A doktornő felhívta ugyanakkor a figyelmet: óvszerhasználat az anális szex esetén kiemelt fontosságú akkor is, ha a partner bizonyítottan nem HIV-fertőzött. "Az anális szex eleve fertőzésveszélyes, hiszen a végbél tele van baktériumokkal, tehát HIV negatív partnerrel sem ajánlatos, másrészt, ha meg pont HIV-től tart, akkor ez a legveszélyesebb fertőzési mód" - magyarázta Dr. Tisza Tímea.

Veszélyt elsősorban azok a HIV-fertőzöttek jelentenek, akik semmilyen gyógyszeres kezelést nem kapnak. Sokan közülük nincsenek tisztában vele, hogy érintettek, így tudtukon kívül fertőznek meg másokat. "A regisztrált HIV fertőzöttektől pedig éppen hogy nem lehet fertőzést kapni, hiszen ők gyógyszert szednek, és a vérükben gyakorlatilag nulla darab vírus van" - hangsúlyozta a bőr- és nemigyógyász szakorvos.

Hogyan adható át a fertőzés?

A HIV vírust három módon adhatja át egyik ember a másiknak. Legismertebb a nemi úton történő fertőzés, amely nagy arányban érinti a homoszexuális férfiakat, de a heteroszexuális együttlétek során is átadható. Heteroszexuálisok között gyakrabban fertőzi meg a férfi a nőt, ritkábban történik ez fordítva.

A fertőzés vér útján is cserélhet gazdát, közös tűhasználattal az intravénás kábítószert élvezők között terjed nagy arányban ez a betegség. Nyílt seb és nyálkahártyával való közvetlen érintkezéssel egészségügyi dolgozók is veszélybe kerülhetnek, amennyiben a szükséges óvintézkedéseket nem teszik meg. Méhen belüli vagy szülés közbeni fertőzéssel pedig anyáról magzatra is terjedhet a kór.

Orvos Válaszol rovatunkban szakorvosok állnak olvasóink rendelkezésére számos szakterületet érintve. Tegye fel kérdését ön is!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: