Idős embereket vertek át a csalók

Magukat orvosnak kiadó és idős, beteg embereket megtévesztő csalókat ítéltek el szerdán. A csoport tagjai súlyos, nem egyszer halálos betegségeket „diagnosztizálva” vették rá áldozataikat gyógyulást hozónak mondott termékeik megvásárlására

A Szombathelyi Törvényszék másodfokon 34 vádlottra vonatkozóan hozott ítéletet a bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben. 33 vádlott esetében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egy vádlottat pedig felmentett az ellene emelt vád alól. Az ügyész az utóbbi esetben három nap gondolkodási időt kért, így az a döntés nem jogerős.    

átverés csalás
Százezreket csaltak ki a beteg emberektől. Fotó: Getty Images

Az elsőfokú bíróság tizennégy vádlottat ítélt végrehajtandó szabadságvesztésre. Az elsőrendű vádlottra 347 rendbeli, felbujtóként elkövetett csalás és öt rendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésként 6 év fegyházbüntetést és 25 millió forint pénzbüntetést szabott ki. Társai ennél rövidebb időtartamú szabadságvesztést és arányosan kevesebb pénzbüntetést kaptak.    

A másodfokon helyben hagyott elsőfokú ítélet szerint a csoport ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben idős embereket keresett meg az ország egész területéről. Utána az orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, "professzornak" tituláló elkövetők a sértetteknek azt állították, hogy súlyos, halálos betegségük van, amelynek gyógyítására kizárólag az általuk forgalmazott termékek alkalmasak. A sértettek a megtévesztés és a halálos betegségektől való félelmük hatására megvásárolták a több százezer forintos termékeket.    

A törvényszék szerdán az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott szabadságvesztés büntetésének azonnali megkezdését rendelte el, ezért a tárgyalóteremben őrizetbe vették őket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra