"Hurrá, nyaralunk!" - tanácsok szülőknek a vakáció idejére

Itt a nyár! Strand, tenger, fagyi, sör, grillezés, és még sorolhatnánk a nyárról eszünkbe jutó, jó dolgokat. A baleseti sebésznek vagy gyermekorvosnak a szó hallatán a sokkoló baleseti statisztikák is bevillannak. Gondol-e minden fenyegető veszélyre?

A kisebb balesetek mellett kiugróan magas ilyenkor az értelmetlen, elkerülhető halálesetek száma. Szomorú, de természetes - legyintenek sokan. Ez csak részben igaz, hisz tény, hogy nyáron sokkal többet, többen ülünk autóba, a gyerekek az iskolapadban sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint bármilyen táborban vagy akár egyedül, otthon.

Mégis érdemes átgondolni azokat az egyszerű, pusztán több odafigyelést, gondosságot, kisebb beruházást igénylő lehetőségeket, amikkel megelőzhetünk számos komoly balesetet. Következzék hát az összefoglalás a gyermekorvos szemével.

Közlekedési balesetek

A leggyakoribb okai a súlyos sérüléseknek és a gyermekkori traumás halálozásnak a közlekedéssel kapcsolatos balesetek.

Nyáron sokkal többet használjuk az autóinkat. Nyaralás kapcsán még azok is autóba ülnek, kik amúgy kizárólag tömegközlekedési eszközt használnak. A játszóterek, alkalmi focipályák környékén a gázolások szintén halmozottan fordulnak elő. Itt közhelyszerűen szajkózhatnám, hogy óvatosabban vezessünk, jobban figyeljünk a másikra, de nem hinném, hogy bárki csökkentené a sebességét, vagy udvariasabb lenne ilyen gondolatok olvasása után.

Ehelyett csak konkrét, számos fejlett országban már vizsgálatokkal alátámasztott, megelőző intézkedést emelnék ki. Az első és legfontosabb, hogy a gyermekünket mindig biztonsági gyermekülésben szállítsuk. Ennek bevezetése 71%-kal csökkentette a halálos balesetek, 67%-kal a súlyos sérülések számát. A nagy baj esélye nem függ az út hosszától. Saját, legkisebb gyermekemet már mentette meg a jól beszerelt gyermekülés használata. Pedig akkor csak pár utcányi távolságot tettünk meg, de az egyik kereszteződésben hátulról egy figyelmetlen sofőr belénk rohant. Az autónk totálkáros lett, mi sértetlenül kiszálltunk... Önámítás, hogy komoly karambol esetén az ölben szorosan tartott, vagy a kicsi gerinc kímélése érdekében mózeskosárban szállított gyermekünk biztonságban van. Ma már számos korszerű, több milliós értékű autó szalad útjainkon. Ne a gyermekülésen spóroljunk, inkább hagyjuk az elektromos ülésfűtést.

A másik eszköz, aminek kötelezővé tételével az Egyesült Államok számos államában több mint 80 százalékkal csökkent a gyermekkori koponyasérülés áldozatainak száma, a kerékpáros bukósisak. Ez az arány tényleg csodálatos, szinte érthetetlen, hogy hazánkban ezt miért nem írják elő. Valószínűleg ez mihamarább bekövetkezik, addig is tegyük mi, saját gyermekeink számára kötelezővé a biztonsági sisakot.

Az a gyermek, kit már kisdedként bukósisakhoz szoktatnak, természetesnek fogja ezt érezni később, talán még kamaszként is. S bár a trendi, kevésbé bumfordi fejet formázó sisak nem olcsó, higgyék el, remek befektetés. A térd- és könyökvédő sem túlzás, kínzó sebeket, esetleg csonttörést is elkerülhetünk.

Akár gyalog, akár kerékpárral engedjük gyermekünket a szünidőben közlekedni, előtte győződjünk meg arról, hogy az adott jármű biztonságos használatát és az ehhez szükséges KRESZ-alapismereteket elsajátította-e.

Vízi balesetek

A nyári ártalmatlannak tűnő pancsolásoknak sajnos minden évben megvan a többtucatnyi áldozata.

Gyermekkorban a vízbefulladás a második helyen áll a gépjárműbalesetek mögött a traumás halálozás okai között. "Azért a víz az úr..."

Bár erről pontos statisztikai adat nincs, mégis óriásira becsülhető a nem halálos kimenetellel végződő vízi balesetek száma. Ezek közül kiemelendő, s felvilágosítással a legjobban megelőzhető az alacsony vízben, fejesugrással szerzett gerincvelő sérülés.

Strandok, uszodák felelőssége lenne erre felhívni a strandolók figyelmét, de ilyen jellegű történetek mesélésével talán egészséges veszélyérzetet nevelhetünk a gyermekünkbe. A jópofa, most már hatalmas választékú kerti pancsoló medence is komoly tragédia forrása lehet. Vásárlásakor, üzembe helyezésekor érdemes átgondolni, hogy az addig biztonságosnak tűnő kertünk, főleg az úszni nem tudó csöppségek részére veszélyt jelent. Megfelelő korláttal, ilyen-olyan tákolmánnyal a legkisebbek távol tarthatók. A strandolásnál hangsúlyozni kell azt a szabályt is, hogy felhevült testtel hideg vízbe óvatosan mártózzunk. Ugyanis a nagy hőmérséklet-különbség a vagus-, magyarul bolygóideg túlműködését idézheti elő, olykor hirtelen szívleállással. A kiszámíthatatlan mélységű és változó hőfokú, gyakran nagyon hideg bányatavaknál ennek a lehetősége még nagyobb.

A tengeri nyaralások során sok kellemetlenséget okozhatnak a sünök, a medúzák, rákok, egyéb tengeri herkentyűk. Hogy a komolyabb bajt elkerüljük, szerezzünk be tengerjáró gumicipőt. Ha már egy ilyen állat felsértette a talpunkat, rögtön fertőtlenítsük. Kezdődő enyhe gyulladás esetén gyulladáscsökkentő kenőcs használata segíthet. Ha ez kevés, és a bőrpír, fájdalom fokozódik, feltétlenül keressenek fel orvost.

Napártalmak

Már a gyermekkori, túlzásba vitt napozással, gyakori leégéssel jelentősen emelkedik a későbbi bőrrák, elsősorban a melanoma malignum esélye.

Ez a napfény spektrumának ultraibolya tartományának (UV-fény) köszönhető. Kézzelfoghatóbb tény, hogy a leégések helyén sokszor csúf, maradandó heg alakul ki. Szülőknek fontos tudni, hogy a csecsemők, kisdedek bőre jóval érzékenyebb, így nem túlzás a minimum 30-as faktorszámú, kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett napozókrémeket javasolni. Még ilyen kenceficékkel is kerülni kell a direkt napfényt, elsősorban 11 és 15 óra között.

Könnyen felmelegedő helyeken, elsősorban autókban nemcsak a nap UV-sugárzásától kell tartani. A hőguta, a magas hő hatására kialakuló ion- és vízháztartás-zavar akár halálos is lehet, de enyhébb foka is könnyen tönkre teheti a nyaralást.

Mit tegyünk, ha már baj van? Minél előbb juttassuk hűvös helyre a beteget, és itassuk hűtött itallal. Ha bágyadtság, feltűnő aluszékonyság, hányás lép fel, haladéktalanul keressünk orvost.

Rovarcsípések

A nyaralás legbosszantóbb és nehezen kiiktatható elemei a vérszívó rovarok, főleg a szúnyogok. Szerencsére kevesen tapasztalták, de a szúnyogcsípés is okozhat komolyabb gondokat. Szem körül jelentős szemhéjduzzanattal járhat, alaposan megijesztve az "áldozat" hozzátartozóit. Sokszor, feltehetően valamilyen méregszerű, szennyezett anyagot juttatva a bőrbe heves gyulladás is kialakulhat a csípés helyén. Ilyenkor állott vizes borogatás, és allergia ellenes, csípésekre javasolt kenőcs javasolt.

A kullancscsípés ritkább, ennek veszélyei közismertebbek. Majdnem mindenki hallott a ma már időben felismerhető, és kezelhető Lyme-kórról, és a veszélyesebb, de oltással megelőzhető kullancs által terjesztett agyvelőgyulladásról.

A Lyme-borelliosis első tünete a csípés helyén, ritkán ettől távolabbi bőrterületen kialakuló, középen egyre halványuló, fokozatosan növekvő bőrpír.

Az agyvelőgyulladás felismerése jóval nehezebb, az enyhe fejfájástól a hirtelen kezdődő bizarr idegrendszeri jelenségekig bármi lehet a tünete.

Kevésbé közismert, hogy mi a teendő a kullancs felfedezésekor. A kullancs a betegséget okozó vírusokat, baktériumokat nem a csípés során, hanem az emésztőszervrendszeréből "visszahányva" juttatja a szervezetünkbe. Ezt az öklendezést elsősorban az elnyújtott haláltusa okozhatja, ezért kerüljük el a különböző kenőcsök, alkohol vagy bármilyen anyag használatát. A kullancsot, lehető legnagyobb részében megfogva, lehetőleg csipesszel, vagy patikában beszerezhető kullancskiszedővel bátran távolítsuk el. Az esetlegesen bőr alatt maradó kullancsdarabkák csak enyhe helyi gyulladás okozhatnak, viszont a veszélyesebb betegségek esélyét jelentősen csökkentjük.

Legfontosabb a megelőzés. Az agyvelőgyulladás elleni oltást kérhetjük háziorvosunktól, gyakorlatilag két alapoltás, majd 9-12 hónap múlva adott emlékeztető oltás elegendő. 3 évente ismételve a kullancs által terjesztett, veszélyes betegséget elkerülhetjük. Sajnos a Lyme-kór ellen még hatásos védőoltás nem létezik. Ennél egyszerűbb, de kevésbé biztos eszközök a kullancs és szúnyogriasztó krémek, spray-k. Ezek használata mindenképpen javasolt. A B-vitamin-tartalmú készítmények megbízhatósága még csekélyebb, ennek a hagyományosan használt szernek hatékonyságát semmilyen vizsgálat sem tudta alátámasztani.

Fontos megemlíteni a darázs- és méhcsípést. Ezek bármilyen testrészen kellemetlen, heves gyulladást válthatnak ki, de életveszélyes lehet erre allergiásoknál, illetve a garat- gégecsípés esetén. Ennek megelőzésében rendkívül fontos, hogy szabadtéren, kertben, strandon az italokat, ételeket takarjuk le, és evés, ivás előtt mindig ellenőrizzük!

Szájon belüli méh vagy darázscsípés, illetve kezdődő allergiás tünetek (kiterjedt bőrpír, szemhéj, ajakduzzanat, nehézlégzés) esetén azonnali orvosi ellátás szükséges, ha orvos nem elérhető, értesítsük a mentőszolgálatot. Egyéb csípés esetén kalcium itatása, helyi hűtés, borogatás, vagy a népi gyógymódok (ecetes, hagymás pakolás, stb.) elegendők lehetnek.

Az otthoni balesetek

Nyáron, sajnos sok szülő kényszerül gyermekét egyedül vagy nagyobb testvére felügyeletére hagyni. A lakás, a kertes ház vagy akár az utca is számos baleset forrása lehet.

Gyakori a forrázás, égési sérülés az ebéd melegítése kapcsán. Ennek kivédésére jó eszköz a mikrohullámú sütő. Elterjedésével kimutathatóan csökkent az ilyen jellegű balesetek száma. A lakásban tartott gyógyszerek, vegyszerek sok tragédiát okoznak. A kíváncsi kisgyermek mindent megkóstol, a málnaszörpszínű lámpaolajat vagy a cukorkára hajazó drazsékat. Gondosan zárjunk el - nemcsak nyáron - minden veszélyes anyagot!

Útipatika

Nyaralás előtt célszerű végiggondolni, hogy milyen gyógyszereket csomagoljunk. A legalapvetőbb a sebek ellátására szolgáló fertőtlenítő oldat, steril mull-lap, géz és ragtapasz. A lázcsillapításra, enyhébb fájdalmakra a kornak megfelelő szert válasszunk. Az orrcsepp enyhe náthára, a köptető hurutos köhögésre nyaralás időtartama alatt bátran, önhatalmúlag használható.

A hasmenéssel járó állapotok esetén kisgyermekeknél hasznosak lehetnek a folyadékháztartás egyensúlyát fenntartó oldatok. A jó öreg széntabletta nem árthat, lazább székletre orvosság lehet. Hányás után pár óráig csak kortyonként javasolt a folyadékpótlás, lehetőleg nagyon hideg folyadékkal. Erre gyógyszerrel készülni nem lehet. A korábban említett rovarcsípésre, kisebb kiütésekre érdemes allergia elleni kenőcsöt beszerezni.

Felhasznált irodalom: Behrman-Kliegman-Arvin: A gyermekgyógyászat tankönyve

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: