Hogyan kell újraéleszteni a kisgyermekeket?

Újraélesztésre csak ritka esetben van szükség, de akkor bátran és határozottan kell cselekedni. Az azonnal megkezdett újraélesztés két-háromszor nagyobb esélyt ad a betegnek.

Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték

A Magyar Vöröskereszt szlogenje teljes mértékben igaz. Az elsősegélynyújtást megtanulni valóban gyerekjáték, ennek ellenére a hazai lakosság döntő többsége a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik. Ki ne emlékezne a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélyvizsgára? De vajon akkor mennyire az igazolvány megszerzése, és mennyire az elsősegélynyújtás elsajátítása volt a cél? Családos emberként a felnőtt azonban másképp gondolkozik. Bármilyen hihetetlen, az elsősegélynyújtást megtanulásához, gyakorlásához néhány óra is elegendő. Gyakorlás nélkül azonban nem megy. Ennek megfelelően jelen írás sem alkalmas arra, hogy megtanítsa, hogyan kell egy csecsemőt vagy kisgyereket újraéleszteni. Csupán ismétlésre, összefoglalásra alkalmas azok száméra, akik valaha már tanulták.

A gyermek újraélesztés alapjai

Felnőtt újraélesztés terén hazánkban a szájból orrba lélegeztetés terjedt el, a 2006-os norma szerint két befújást harminc mellkaskompresszió követ. Csecsemő és gyermekkorban azonban az újraélesztés néhány ponton eltér a felnőtteknél alkalmazottól. Míg felnőttek esetében a klinikai halál beálltának elsődleges oka keringési elégtelenség, addig a gyermekeknél többségében légzési elégtelenségre vezethető vissza. Ezzel magyarázható, hogy a csecsemők és gyermekek újraélesztését nem mellkas-kompresszióval, hanem 5 lassú befújással kezdjük, majd az újraélesztést 15:2 (kompresszió:befújás) arányban folytatjuk. Ezt alkalmazzuk pubertás korig. Fontos azonban megjegyezni, hogy az sem követ el hibát, aki a felnőttekre vonatkozó 30:2 arány alkalmazza gyermekeknél is. Ennek a hatékonysága némiképp alacsonyabb.

Anatómiai eltérések

A csecsemők és gyermekek felnőttekhez képest eltérő testméretéből és testarányából következően az újraélesztésnél néhány különbségre oda kell figyelnünk.

A légzésvizsgálat, illetve a befújás során a csecsemők fejét nem szegjük hátra, ún. neutrális helyzetben tartjuk, hogy óvjuk a nyakcsigolya-sérüléstől. A kisgyermekek fej hátraszegését is körültekintően végezzük. A befújást kisebb fejnél - csecsemők - úgy végezzük, hogy szánkat a beteg szájára és orrára illesztjük, nagyobb gyermeknél a szájból orrba lélegeztetést alkalmazzuk. A befújt levegő mindig legyen arányban a sérült tüdőtérfogatával! A mellkas-kompressziót a felnőttekhez hasonlóan a szegycsont alsó harmadában végezzük, de csecsemők esetén két ujjal, gyerekek esetén egy tenyérrel. A mellkast szintén a felnőttekéhez hasonlóan kb. egyharmadáig nyomjuk le, s kb. 100 lenyomás/perc frekvenciával végezzük. Cél, hogy a szervezet oxigénhez jusson, és ne álljon le a keringés. A tudományos társaságok folyamatosan kutatják és rendszeresen javítják az ajánlásokat.

Újraélesztés lépésről lépésre

  1. Szólítsuk meg és ezzel egy időben rázzuk meg a sérültet!
  2. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért!
  3. Vizsgáljuk légzését, keringését!
  4. Ha nincs légzés és/vagy keringés hívjunk mentőt!
  5. Csecsemők és gyermekek esetében 5 befújással kezdünk!
  6. Vizsgáljuk légzését, keringését!
  7. Ha továbbra sincs légzés és keringés kezdjük el az újraélesztést, gyermekeknél 15:2 arányban!


Hol lehet az újraélesztést megtanulni?

A felnőttek újraélesztését a Magyar Vöröskereszt és több kisebb-nagyobb cég szervezi, míg a csecsemők és gyermekek újraélesztése a Léghajó Program keretében sajátítható el. Utóbbi a gyermekbalesetek ellátására szakosodott képzéseket is szervez.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag