Hatástalan, mégis marad a homeopátia

Kiderült, hogy semmit sem érnek, mégis maradnak a homeopátiás szerek a gyógyszertárakban. Vagyis igen nehéz lesz a patikai polcok kínálatában is érvényesíteni a tudomány álláspontját.

<strong>A homeopátia hatástalan</strong>

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, kiadta új állásfoglalását az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), mely szerint nincs bizonyíték rá, hogy a homeopátiás szerek bármely betegség esetén hatékonyak lennének. Ennek ellenére a gyógyszertárakból nem lehet kitakarítani a hatástalan készítményeket.

Az állásfoglalásban azt írták: "Az irodalom kimerítő áttekintése után sem állnak rendelkezésre a homeopátiás termékek és eljárások hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható, kellőképpen meggyőző és reprodukálható bizonyítékok." Magyarul, akik használják, legfeljebb palcebohatásukat élvezhetik ezeknek a szereknek.

Az Európai Bizottság vonatkozó irányelvei azonban egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként, a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. E kategóriában a termékek összetételét sem kell pontosan megadni az engedélyezéshez - tájékoztat a Népszava .

Marad a hatástalan homeopátia a patikák polcain
Meddig marad a patikák polcain?

<strong>Nem biztonságos szerek a patikákban</strong>

Homeopátiás szerek a hazai gyógyszertárakban is kaphatóak, pedig ami a patikák polcaira kerül, annak elvben garantáltan biztonságosnak és hatékonynak kell lennie. Ezek a készítmények viszont, mint a tudományos testület szeptemberi állásfoglalásából kiderült, nem azok.

"Ahhoz, hogy ezek a szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról, az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet" - nyilatkozta a lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki úgy véli, az EASAC kemény hangú állásfoglalása nyilván eljutott a bizottsághoz is. Ám amíg ez a testület nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig a patikák polcain legálisan vannak ott.

Hankó Zoltán megjegyezte: a patikusoknak sem könnyű a gyógyszereket és a homeopátiás készítményeket egymás mellől árulni . Mert például: szabad-e a gyógyszerésznek olyan szert ajánlania, amelynek a hatásosságáról nincs meggyőződve? - tette fel a kérdést a szakember.

Különösen úgy aggályos a kérdés, hogy olykor orvos által írt receptet is visz a beteg. Hankó hozzátette azt is: az orvossal ellentétben a gyógyszerésznek nincs választási szabadsága, lelkiismereti okra hivatkozva nem tagadhatja meg egyetlen gyógyszer kiadását sem . A kamara elnöke szerint egyelőre a köztestület csak annyit tehet, hogy tájékoztatja a gyógyszertárakat az EASAC homeopátiás szerekkel kapcsolatos állásfoglalásáról. És bízik a betegek és a gyógyszerészek bölcsességében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra