Hatalmas károkat okoz a műanyagszemét

Az óceánokban lévő műanyagszemét éves szinten 2,5 milliárd dollár, vagyis nagyjából 714 milliárd forintnyi veszteséget jelent a világnak. Ennyit érnek ugyanis a hulladék miatt károsodott vagy elvesztett erőforrások.

A halászterületeket, a vízi élővilágot, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet is negatívan érinti a műanyagszennyezés. Ráadásul a nagy mennyiségű hulladék akár 5 százalékkal is csökkentheti az óceán nyújtotta előnyöket - írta cikkében a The Guardian.

víz, élővilág, vízi élővilág, tengeri élővilág, műanyag, szennyezés, hulladék, szmeét, óceán, tenger
Nagy károkat okoz a már mindenhol jelenlévő műanyag. Fotó: 123rf

Mindenre kihat a műanyagszennyezés

Hulladék, ami megöli a tengeri madarakat - a részletekért kattintson!

Éves szinten nagyjából 8 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba. Egy friss tanulmány szerint a szennyezés miatt évi 2,5 milliárd dollárral kevesebb a tengeri ökoszisztéma értéke. Egyébként az angliai kutatóintézet kutatása volt az első, amely az óceánokban lévő műanyagszemét társadalmi és gazdasági hatásait vizsgálta.

"A számításaink jelentik az első lépést a műanyagszemét hatásainak számszerűsítése felé" - emelte ki a Nicola Beaumont, a kutatás vezetője. A szakember szerint azonban ezek az eredmények jelentősen alábecsülik a műanyagszennyezettség globális hatását. A tanulmány készítői ugyanis még nem vették számításba a turizmusra, a közlekedésre, a halászati iparra és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a műanyagok új élőhelyeket teremtenek a baktériumok és algák számára. Ezek a "kolóniák" pedig az invazív fajok és a betegségek terjesztésének kockázatát hordozzák.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)