Globális vízválság fenyeget

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált - jelentette ki Áder János köztársasági elnök New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

Az államfő előadásában bemutatott egy videografikát, amely a földfelszín hőmérsékletének elmúlt 130 éves változását követi nyomon. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha a párizsi egyezményt mindenki betartja, akkor is 2,7 foknál köt ki a folyamat, ami még mindig magas ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat.

Áradások és aszályok fenyegetnek

Milyen egészségügyi veszélyeket hordoz magában a klímaváltozás? Részletek itt.

Kitért arra is, hogy az áradások és aszályok egyre gyakoribbá válnak, romlanak az élelmiszertermelés feltételei, erősödnek a társadalmi konfliktusok, és mindezek következtében tömeges migráció várható. A Világbank nemrég közzétett elemzése szerint az árvíznek kitett anyagi javak mértéke elérheti a 45 ezer milliárd dollárt, az aszályról szólva pedig Áder János azt említette: a szíriai polgárháborút is hároméves, soha nem látott aszály előzte meg.

Évente 10-12 millió hektár válik alkalmatlanná a művelésre, ez Magyarország termőterületének másfélszerese. Hat ország - nagyjából 20 millió ember - már most súlyos éhínséggel érintett, ez az arány pedig rövidesen megduplázódhat. A polgárháború sújtotta Jemen nagyvárosaiban pedig 2-3 éven belül nem lesz megfelelő mennyiségű víz, miközben ma is az évszázad legsúlyosabb kolerajárványa pusztít az országban.

Néhány év múlva 2,5 milliárd ember él majd vízhiányos területen
Néhány év múlva 2,5 milliárd ember él majd vízhiányos területen

Másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni az otthonát árvíz vagy aszály miatt - emelte ki Áder János, hozzátéve: 2025-re az előrejelzések szerint 2,5 milliárd ember él majd olyan területen, amely intenzív vízhiányosnak számít, azaz két hónapon keresztül nem biztosított a folyamatos vízellátás.

A legfontosabb teendők

A köztársasági elnök számos javaslatot fogalmazott meg a tanácskozáson. Ezek között szerepel, hogy a párizsi klímamegállapodás végrehajtása során olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a következő 30 évben a globális üvegházhatású gázkibocsátás 10 évente megfeleződjön. Meg kell teremteni annak feltételeit is - folytatta -, hogy az egyezményhez ne csak a szuverén államok, hanem városok, tartományok, szövetségi államok is csatlakozhassanak, mert komoly lendületet adhat a végrehajtásnak. Emellett a megállapodás kiterjesztését sürgette a tengeri hajózásra, továbbá felvetette a légiközlekedési szabályok szigorításának megfontolását.


Szorgalmazta a vizes infrastrukturális befektetések megduplázását a következő öt évben, amire a Tisza példáját hozta, ahol a nemrég épült, illetve épülő 12 szükségtározó akár 1 méterrel is csökkentheti a vízszintet árvíz esetén, a fölösleget pedig képes aszályos időszakra tározni. A klímavédelmi források legalább egyharmadát az ellenállóképességet segítő vízügyi befektetésekre kell fordítani - jelentette ki, kifejtve: ezek között kell szerepelnie a vízbázis-védelemnek, a korszerű öntözés megteremtésének, a szennyvíz-újrahasznosítás biztosításának, a hálózati veszteségek csökkentésének, a sótalanításnak és az árvízvédelemnek.

Áder János arra is javaslatot tett, hogy az ENSZ szervezetén belül központi felelőse legyen a vízügyi kérdésnek, amely értékelése szerint gyorsabb és hatékonyabb reagálást tenne lehetővé. Jelenleg 28 ügynökség foglalkozik vizes kérdésekkel a szervezetben, egy további pedig koordinálja mindezt. Az ENSZ-en belül létre kell hozni a vízügyi kormányzati egyeztetések fórumát, és szükség van egy azonnali beavatkozást lehetővé tevő, a mainál lényegesen nagyobb pénzügyi alapra, amely gyorsabban reagál az esetleges katasztrófákra. A magyar államfő a forrásokat az ENSZ főtitkára alá rendelné, méretét és a feltöltés módját pedig neves közgazdászokkal határoztatná meg.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag