Fertőző-e a pénz és a kulcscsomó?

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében érdemes rendszeresen lefertőtleníteni a gyakran használt tárgyakat, felületeket. De vajon vonatkozik ez a kulcsunkra, pénztárcánkra vagy az abban lévő pénzre is?

A mostani járványos időszakban nem szívesen hagyjuk el otthonunkat, ám amikor mégis muszáj, a többség elgondolkodik azon, hogy vajon mindent megfelelően fertőtlenített-e hazaérkezés után. Dr. Stephen Berger, a Global Infectious Diseases and Epidemiology Network nevű szervezet társalapítója a WebMD-nek nyilatkozva elmondta, hogy baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók láthatatlan ingoványa vesz minket körül mindennap. Ezek az apró lények tényleg mindenütt ott vannak - a könyvespolctól a karóránkon át a szemüvegünkig. Többségük ugyanakkor veszélytelen ránk nézve. Ezért nem is indokolt, hogy hazatérés után az összes holminkat úgy sikáljuk át, mintha a tárgyak mindegyike biológiai veszélyt hordozna.

koronavírus, COVID-19, fertőtlenítés
Kulcsaink helyett elsősorban kezeinket kell inkább rendszeresen megtisztítani. Fotó: Getty Images

Igaz viszont, hogy a koronavírust és a járványhelyzetet komolyan kell venni. Ennek értelmében Berger meglátása szerint is egy dolgot kell nagyon alaposan és rendszeresen megmosnunk: a kezünket. Emellett, mint arról korábban írtunk, az egészségügyi hatóságok okostelefonjaink rendszeres fertőtlenítésének fontosságát is kiemelik. De mi a helyzet a pénzzel és a kulcsokkal?

Berger elmondása szerint több kutató is bizonyította, hogy sokféle baktérium és egyéb kórokozó képes a papírpénzen tovább élni. Egy új kutatás szerint pedig az euróövezet pamutszállal készült bankjegyei különösen veszélyeztetettek. A 75 százalékos réztartalmú érmék viszont már kevésbé. A szakember rámutatott ugyanakkor, hogy senkinek sem kell a pénzt kidobnia vagy tisztítószerbe áztatnia, ahogy kulcsainkat sem szükséges fertőtlenítővel lefújnunk. A megoldás az óvatosság és a higiéniára való odafigyelés.

Hogyan ápoljuk kezünket, hogy bőrünket ne szárítsa ki túlzottan a gyakori szappanos kézmosás? Részletek itt.

Az előbbi alatt azt érti, hogy tegyünk meg mindent a betegség elkerüléséért: hordjunk maszkot és tartsunk távolságot másoktól. Utóbbi alatt pedig alapos és rendszeres kézmosást, amihez nem szükséges drága szereket vennünk, mivel az egyszerű szappanos víz is tökéletesen megteszi.

Forrás: webmd.com

"...nagyon érdekes látni, hogy hirtelen mennyire megnőtt a bizalom a tudósok iránt, hogy majd ők megértik a betegséget, és kifejlesztik rá a védőoltást, miközben egy-két évtizede indult meg a tudományellenes mozgolódás. Éppen ezért most nagy kérdés, hogy vissza tudja-e billenteni az egyensúlyt, hogy most hirtelen mindenki varázslónak gondolja a kutatókat." Vargha Dórával, a University of Exeter járványtörténetet oktató adjunktusával készített interjút az nlc.hu - a cikket ide kattintva olvashatja el teljes egészében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: