Biztosítást kötni, és milyet? Megnéztük, megéri-e

A biztosításkötést sokan felesleges kiadásnak érzik. De valójában egy tudatos pénzügyi döntés lehet, amely segíthet megelőzni a váratlan helyezetek miatt kialakuló anyagi nehézségeket. A lakás- vagy gépjárműbiztosítások előnyei egyértelműek, de vajon miért éri meg betegség- vagy balesetbiztosítást kötni?

Egy betegség vagy baleset anyagi következményei rendkívül különbözőek lehetnek, de érdemes megnéznünk, hogy milyen költségtípusokra számíthatunk és átlagosan hogyan szoktak alakulni a kiadások. Az egyik legnagyobb kiadást a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök jelentik. A KSH adatai szerint a gyógyszerekre fordított átlagos havi kiadás drasztikusan növekedett az elmúlt években. Míg 2018-ban a gyógyszerekre fordított pénz csak havi 3,5 ezer forintot jelentett, addig 2020-ban ez a szám már 15 ezer forint körül mozgott. Sajnos az egészségre fordított összeg nagyon alacsony részét szánjuk prevencióra és inkább akkor költünk, ha már megtörtént a baj.

A magánegészségügyre fordított összeg szintén jelentős. Az állami egészségügyben gyakran tapasztalt kellemetlenségek – a hosszú várólisták, a fáradt és túlterhelt egészségügyi dolgozók, illetve a sokszor hiányos, elavult felszerelés – miatt egyre többen választják inkább a magánegészségügyet. Azonban a minőségi szolgáltatásoknak magas díjai vannak. Egy 2019-es egészségpénztári felmérés alapján egy átlagos magyar háztartás 200 ezer forintot költ az egészségére, ennek nagy a magánegészségügyi költségek jelentik. A válaszokból az derült ki, hogy magánegészségügyben különösen népszerűek a fogászati beavatkozások, a szűrővizsgálatok és a szakorvosi ellátások. Az is kiderült, hogy a fiatalabb, 35 év alatti korosztály körében kiemelten sokan választják a magánegészségügyet.

Sokan megfeledkeznek a betegszabadság és a táppénz szerepéről. A hosszas lábadozás sajnos komoly bevételkiesést jelent amiatt, hogy táppénz, illetve betegszabadság alatt rendszerint nem kapjuk meg a teljes fizetésünket. Betegszabadságon évente maximum 15 napot tölthetünk és ilyenkor legalább a fizetésünk 70 százalékát megkapjuk. A bevételünk ennél magasabb is lehet, de ezt a munkahely határozza meg. A táppénz összege a napi átlagbevételünk 50 vagy 60 százaléka.

Összeségében láthatjuk, hogy a betegségek, illetve a balesetek megterhelhetik a pénztárcánkat és érdemes anyagilag felkészülni egy esetleges szerencsétlenségre. Egy egészség-, élet-, illetve balesetbiztosítás segítségével kivédhetők a váratlan pénzügyi problémák. A biztosítások díjai kiszámíthatók és általában alacsony összeget jelentenek havonta. De miért is éri ez meg? Ha valamilyen nagy és váratlan egészségügyi kiadással találjuk szembe magunkat, akkor a biztosító állja helyettünk a költségeket. Gyakorlatilag választhatunk a biztonság és a bizonytalanság között. Sajnos a legtöbbször nem éri meg kockáztatni, hiszen a betegségek és a balesetek nem számítanak ritka eseménynek. A pénzügyi szakértők szerint a ráfordított összeg sokszorosan megtérülhet, ha tényleg megtörténik a baj.

Mennyibe kerülnek átlagosan a biztosítások?

A biztosítási díjak általában havi néhány ezer és néhány tízezer forint közötti kiadást jelentenek. A legdrágább opció az életbiztosítás. Ez a szerződéstípus a biztosított bármely okú halála esetén fizet, ráadásul egy nagyon magas összeg járhat. Mivel a biztosító meglehetősen magas kockázatot vállal, a biztosítási díj is magasabb.

Az egészségbiztosítások közül a legolcsóbb opció az összegtérítéses egészségbiztosítás, amely egy fix és szabadon felhasználható összeget fizet különböző biztosítási események után. Ezt a biztosítási típust már havi 7 ezer forinttól elérhetjük.

baleset, gyógyulás
Egy balesetet követő, hosszabb lábadozási idő súlyos anyagi terhet jelenthet. Fotó: Getty Images

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások egy kicsit drágább termékek. Amennyiben szükségünk van valamilyen vizsgálatra vagy beavatkozásra, ez a biztosítási típus állja helyettünk a magánegészségügyi költségeket. Ennek a terméktípusnak 8 és 35 ezer forint között mozog a havi biztosítási díja.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások nem olyan elterjedtek Magyarországon Ezeknek a biztosítási díja havi 10-12 ezer forint között mozog átlagosan, de ez attól is függ, hogy milyen betegségekre és milyen szolgáltatásokra nevezünk be. A balesetbiztosítások szintén alacsony havi díjjal működnek. Nagyjából havi ezer és 6 ezer forint között mozognak az árak, de ez függ az érvényes szolgáltatások körétől is.

Mitől függ a biztosítási díj nagysága?

A biztosítások költségét azért nagyon nehéz előre meghatározni, mert sok múlik azon, hogy ki a biztosított. A biztosító magasabb díjat határoz meg, ha nagyobb kockázatot vállal és alacsonyabb havi összegért adja ugyanazokat a szolgáltatásokat egy kevesebb rizikóval járó ügyfélnek. A díjszabás tekintetében az életkor az egyik legmeghatározóbb tényező. A betegségek, a balesetek és a halál sokkal nagyobb valószínűséggel érinti az idősebb korosztályt, ezért az idő előrehaladtával a biztosítók csak magasabb díjért cserébe vállalják a kockázatot.

Meghatározó szerepe van az egészségi állapotnak is. Nem mindegy, hogy vannak-e már diagnosztizált betegségeink és jellemzőek-e ránk a káros szenvedélyek. A biztosítás érvényességi köre általában nem terjed ki a meglévő betegségekre, az egészségre veszélyes szokások pedig jelentősen megnövelhetik a biztosítási díjat (ilyen például a dohányzás vagy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás). A kedvező biztosítási díj érdekében is fontos odafigyelnünk az egészséges életmódra és a rendszeres mozgásra.

Ki kell térnünk arra is, hogy léteznek olyan körülmények is, amik kizárást jelenthetnek a biztosítási szerződésből. Ilyenek a veszélyesebb foglalkozások, illetve az extrém sportok, amelyek túl nagy kockázatot jelentenek a biztosítónak. Az extrém sportolóknak vagy a versenysportolóknak léteznek speciális biztosítások, azonban ezek jóval drágábbak, mint az alapszerződések.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: