Eltűnhetnek a delfinek

Csaknem 90 százalékkal csökkent 1970 és 2012 között a nagytestű édesvízi fajok populációja. A veszteség kétszerese annak, amelyet a gerincesek szenvedtek el a szárazföldön és az óceánokban - derült ki a berlini Leibniz Intézet (IGB) vezette nemzetközi kutatásból.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy leginkább a nagytestű halfajok populációja csökkent. Az édesvízi fajok közé tartoznak a 30 kilogrammos vagy annál nagyobb súlyú állatok, például a folyami delfinek, a hódok, a krokodilok, az órásteknősök és a tokfélék. A kutatók összegyűjtötték és elemezték a világ 126 édesvízi populációjáról rendelkezésre álló adatokat és 44 faj történelmi és jelenlegi földrajzi megoszlásáról szóló adatokat Európában és az Egyesült Államokban. "Eredményeink aggasztóak, megerősítik az édesvízi biodiverzitást és annak védelmét tanulmányozó kutatók félelmeit" - emelte ki Sonja Jähniget, a tanulmány egyik vezető szerzője.

delfin, vízi élővilág, állatvilág, nagytestű halak, kihalás,
A túlhalászat nagy veszélyt jelent az édesvízi fajokra nézve. Fotó: 123rf

Több faj is veszélybe került

A legnagyobb mértékben az indomaláj (99 százalék) és a palearktikus tartományban (97 százalék) hanyatlott az édesvízi fajok populációja. Az előző térség Dél- és Délkelet-Ázsiát, valamint Kína déli részét, utóbbi pedig Európát, Észak-Afrikát és Ázsia nagy részét foglalja magában. A nagytestű halfajok - mint a tokhal, a lazac és a Mekong-harcsa - különösen veszélyeztetettek, populációjuk 94 százalékkal csökkent. A hüllők populációja pedig 72 százalékkal lett kisebb az utóbbi időben. Az édesvízi fajokra nézve a túlhalászat jelenti fő veszélyt. Az állatokat a húsukért, bőrükért, ikráikért vagy tojásaikért fogják ki.

Már mindennapos a partra vetett bálnák és delfinek gyomrában a műanyag egy új kutatás szerint. Ez pedig hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli ezeket az állatokat. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

Az édesvízi nagytestű halak populációjának hanyatlásához hozzájárul a szabadon folyó folyók eltűnése is. A duzzasztógátak ugyanis megakadályozzák a halakat abban, hogy eljussanak ívási területeikre és a táplálékban gazdag helyekre. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a világ nagy folyóit felszabdalják a duzzasztógátak, ám még így is további 3700 nagy gát építése van tervben. Ezekből a duzzasztógátakból több mint 800-at terveznek az édesvízi populáció területein, köztük az Amazonas, a Kongó, a Mekong és a Gangesz folyók völgyében - mondta Ho Feng-csi, a tanulmány vezető szerzője.

Így mentik meg a fajokat

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a célzott fajmegőrző programoknak köszönhetően 13 megafaunafaj populációja, köztük a zöld tokféléké (Acipenser medirostris) és az amerikai hódé (Castor Canadensis) stabil vagy növekszik az Egyesült Államokban. Ázsiában a kúposfejű delfin populációja a Mekong völgyében először növekedett húsz év után.

Európában hatékony, átfogó fajmegőrző stratégiát azonban nehéz megvalósítani, főként az államok közötti politikai határok és a környezetvédelmi tudatosság eltérő mértéke miatt. Ennek ellenére az eurázsiai vagy európai hódot sikerült visszatelepíteni számos térségbe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)