Dánia bocsánatot kér, betegek ezreivel bántak rosszul

A dán kormány hétfőn bocsánatot kért azoktól a fogyatékossággal élő, illetve viselkedészavaros emberektől, akik sok évvel ezelőtt rossz bánásmód áldozatai voltak az állami vagy önkormányzati szakintézményekben.

„Az állam feladata volt az ellenőrzés, és nem végezte elég jól a munkáját” – jelentette ki Pernille Rosenkrantz-Theil, a szociális ügyek minisztere mintegy ötven még életben lévő érintett előtt, akik a nyugat-dániai Horsensbe utaztak. „A dán állam, a dán kormány nevében: bocsánat!” – tette hozzá.

1933 és 1980 között mintegy 15 ezer gyengénlátó, nagyothalló, epilepsziás, néma, testi vagy szellemi fogyatékkal élő gyermeket és felnőttet helyeztek el ezekben az intézményekben hosszabb-rövidebb időre. Ebben az időszakban még nem létezett a betegjogok védelme, a társadalmat védelmezték velük szemben – magyarázták a témára szakosodott kutatók. 1929 és 1967 között törvény írta elő a pszichiátriai betegek sterilizálását, és 1989-ig csak külön engedéllyel házasodhattak.

Az előző dán kormány 2020-ban vizsgálatot indított a speciális intézményekbe zárt emberekről. Ez súlyos hiányosságokat és visszaéléseket tárt fel, egyebek mellett kényszersterilizálást, erőszakcselekményeket, szexuális és lelki visszaéléseket, valamint az orvosi ellátásban történt súlyos mulasztásokat. „Ami önökkel történt, nagyon távol áll attól a Dániától, amelyben hiszünk. Soha nem feledjük, ami önökkel történt. Ami önökkel történt, soha sem fog megismétlődni” – ígérte a miniszter.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de havas eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra