+16° - +38°
Nincs front

Az igazi életmentés

Mindenki felfokozott állapotban nézi végig, ahogy a filmekben mellkas kompressziót végeznek, és sokan tudnak arról, hogy a szívmegállás bizony a mindennapi életben sem ritka. A legnagyobb esélye a betegnek akkor van, ha mielőbb elkezdik, de hogyan?

Miért fontos a laikus újraélesztés?

Az emberi szervezet köztudottan igen érzékeny az oxigénhiányra. A keringés leállása szinte teljes egészében meggátolja sejtjeink oxigénellátását. Az oxigénhiányra agyunk különösen érzékeny, becslések szerint 4-5 percnél többet már nem képes károsodás nélkül elviselni. Ennyi idő alatt természetesen a legtöbb helyen megoldhatatlan, hogy szaksegítség (mentő, egészségügyi személyzet) érkezzen, ezért kap egyre inkább jelentős hangsúlyt az alapfokú újraélesztés (Basic Life Support - BLS). A BLS mindenki számára könnyen elsajátítható eszköz nélküli beavatkozás. Számos szakmai statisztika bizonyítja, hogy a mentők, illetve egészségügyi dolgozók által végzett sikeres újraélesztések jelentős százalékában laikus kezdte el a keringés hiányának pótlását. Ennek értelmében az alapszintű újraélesztés megfelelően pótolja a keringést és a légzést, amíg a kiérkező mentők meg nem kezdik az emeltszintű újraélesztést (Advanced Life Support - ALS). Ekkor az újraélesztés kiterjesztetté válik, mely azt jelenti, hogy EKG-defibrillátor áll rendelkezésre, valamint eszközös légútbiztosítás és gyógyszerek adása történik.

Ahány ház, annyi szokás - Újraélesztési protokoll

A kórházas sorozatok kedvelői megfigyelhették, hogy sokféle újraélesztési protokollt lehet alkalmazni, ráadásul ezek rendszeres időközönként megváltoznak, frissülnek. Hazánkban a nemzetközi (International Liaison Committee On Resuscitation - ILCOR) és az európai (European Resuscitation Council - ERC) újraélesztési társaságok szakmai irányelveit figyelembe véve a Magyar Resuscitatiós Társaság (HuRC) adja ki időről időre a legfrissebb ajánlást. A szakmai irányelvek statisztikai és tapasztalati adatokra támaszkodnak, valamint egyre inkább figyelembe veszik, hogy a protokoll minél egyszerűbb, mindenki számára kivitelezhető legyen. Különösen az internetes portálokon találkozunk gyakran olyan hírekkel, amelyek újabb és újabb javaslatokat hirdetnek az újraélesztéssel kapcsolatban. Ezeket nem árt fenntartással fogadni, hisz a legtöbb esetben hatékonyságuk nem bizonyított. Nem árt azt sem tudni, hogy nem kell mindig tisztában lennünk a legújabb protokollal, teljesen mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk, a lényeg, hogy cselekedjünk!

Újraélesztés lépésről lépésre - a betegvizsgálat

Az alábbiakban a fent említett társaságok legújabb ajánlásait ismertetjük, az egyes lépések indoklása a már szintén hivatkozott linken olvasható Magyar Resuscitatiós Társaság (HuRC). Fontos továbbá tudni, hogy létezik csecsemő és gyermek újraélesztési protokoll is, jelen sorok a felnőtt alapszintű újraélesztést taglalja.

0. lépés - Győződjön meg, hogy nem áll-e fenn olyan körülmény, amely az Ön testi épségét veszélyezteti, csak teljes biztonságban kezdjen a betegvizsgálathoz!

1. lépés - Vizsgálja a beteg reakciókészségét, szólítsa meg, óvatosan rázza meg! Ha semmilyen reakciót nem észlel, haladéktalanul kiáltson segítségért!

2. lépés - Vizsgálja meg a beteg légzését! Fejét oldalra fordítva helyezze a sérült orra elé fülét úgy, hogy szemével lássa a mellkas mozgását, fülével hallja és érezze az orrból áramló levegőt! A vizsgálatot kb. 10 másodpercig végezze, ez alatt legalább két légvétellel kell számolni.

Kielégítő légzés mellett a keringés is nagy valószínűséggel megfelelő, a reakcióképtelenség azonban eszméletlenségre utal. Ennek első megoldása a légutak szabadon tartását jelenti, mely megakadályozza a fulladást. Az ilyen beteghez mentőt kell hívni.

Amennyiben nincs a betegnek légzése, akkor feltehetően keringése sincs, azonnal hívjon, vagy optimális esetben hívasson mentőt és kezdje el az újraélesztést!

A keringés pótlása

Az újraélesztést (reanimáció) mellkas kompresszióval kezdjük. A sérült mellé térdelünk, kb. a mellkassal egy vonalba. Tenyerünk alsó részét a mellkas középvonalába, kb. a férfi mellbimbók magasságában a mellkasra helyezzük. A kompressziót az egymásra helyezett tenyerek kéztői része közvetítse. A lenyomás mélysége igazodjon a mellkas ellenállásához, kb. 4-5 cm mély, illetve a mellkas kb. egyharmadnyi része (ezt az egyharmadnyi mélységet alkalmazzuk majd csecsemőknél és gyerekeknél is). Egymás után 30 lenyomást végzünk, megközelítőleg 100 lenyomás/perc frekvenciával. Minden lenyomást követően engedjük a mellkast teljesen felemelkedni úgy, hogy kezünket ne vegyük le róla.

A mellkas kompressziót segítheti:
  • ha a beteg szilárd talajon fekszik;
  • karunkat a talajra merőleges, mindig nyújtott állapotban van;
  • a karok által közvetített erő csak a fent leírt kis területre korlátozódik;
  • a hangos számolás legtöbbször segít.

A légzés pótlása

A harminc kompresszió után két befúvás következik. A nemzetközi és az európai ajánlások a szájból-szájba lélegeztetést javasolják, hazánkban mégis inkább a szájból orrba lélegeztetés terjedt el. Hatékonyság tekintetében a két módszer közt nincs bizonyítható eltérés. Mindkét eljárás első lépése a fej hátrahajtása (hátraszegése), ezzel a légutak felszabadítása.

Szájból szájba lélegeztetés esetén hátrahajtott fej mellett a sérült orrlyukait befogjuk, normál légvételt követően ajkainkat ajkaihoz illesztjük a lehető legszorosabban, majd normál ütemben befújjuk a levegőt. A befúvást követően fejünket oldalra, a törzs felé fordítjuk, figyeljük a mellkas süllyedését, illetve friss levegőt veszünk.

Szájból orrba lélegeztetés során hátrahajtott fej mellett a sérült állát fogva száját zárjuk, majd normál légvételt követően orrát szánkba véve normál ütembe befújjuk a levegőt. A befúvást követően fejünket oldalra, a törzs felé fordítjuk, figyeljük a mellkas süllyedését, illetve friss levegőt veszünk.
A befúvásos lélegeztetésnél ügyeljünk arra, hogy:
  • normál légvételnyi (kb. fél liter) levegőt fújjunk be (felnőtt esetén);
  • normál frekvenciában, úgy, ahogy nyugodt állapotban vesszük a levegőt, kb. 16/perc;
  • mindig oldalról vegyünk friss levegőt, ne a beteg által kilélegzettet szívjuk be ismét;
A fent leírtakat 30:2 arányban, azaz 30 kompresszió - 2 befúvás szerint addig végezzük, amíg vissza nem tér a beteg légzése, a mentő ki nem érkezik, illetve ki nem merülünk. Az újraélesztés komoly fizikai megterhelést jelent ezért energiánkat osszuk be!
Előfordulhat, hogy a lélegeztetést egyéb okokból, pl. arcsérülés, nem tudjuk hatékonyan végezni. Ilyen esetben legalább a mellkas kompresszió történjen meg. De hangsúlyozzuk, hogy a jelenlegi nemzetközi ajánlás minden egyéb elterjedt hírrel ellentétben, mely szerint csak komprimálni kell, mind a mellkas kompressziót, mind a lélegeztetést fontosnak tartja.

Eszközös BLS

Ma már könnyen beszerezhetők olyan eszközök, amelyek egy esetleges újraélesztés során hasznos segítséget nyújthatnak. Ezek közé tartozik az újraélesztési szájmaszk, amelyet a beteg száj, illetve orrnyílására helyezve a befúvásos lélegeztetés higiénikusabban végezhető. Szintén könnyen hozzáférhető és használható a lélegeztető ballon, ez azonban már kissé komolyabb anyagi befektetést kíván.
A lélegeztető ballon három fő részből áll. A levegő egy összenyomható, rugalmas falú ballonrészbe kerül. Az összenyomáskor egy egyenirányító szelepen keresztül áramlik a levegő a maszk felé, ahonnan az orrüregen keresztül a tüdőbe kerül. A maszkot előzőleg a beteg arcára kell helyeznünk, oly módon, hogy a levegő ne szökhessen a maszk és az arcbőr között.
Természetesen maszkos-ballonos lélegeztetésnél is a fejet hátra szegve kell tartani, hogy a nyelv ne akadályozza a levegő útját.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag