Az ételünkre is hat a klímaváltozás

A szén-dioxid növekvő szintje drasztikusan csökkenti az olyan kulcsfontosságú termények fehérjetartalmát, mint a búza vagy a rizs. Emiatt a szegényebb térségek lakói visszamaradhatnak a fejlődésben és korábban halhatnak meg - figyelmeztettek a Harvard kutatói.

A Harvard Egyetem kutatói az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban először számszerűsítették, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása van a termények fehérjetartalmára. A szakemberek úgy vélik, globálisan újabb 150 millió embert veszélyeztethet a légkörben lévő szén-dioxid növekvő szintje miatti fehérjehiány. Még nem sikerült magyarázatot találniuk arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hogyan és miért szívja ki a fehérjét és más tápanyagokat a növényekből, de a rejtélynek pusztító következményei lehetnek szerte a világon.

rizs
A szén-dioxid lehet az oka a fehérjetartalom csökkenésének, de az ember a felelős

A tanulmány adatai nyílt mezőkön végzett kísérletekből származnak, amelyek keretében a növényeket magas szén-dioxid-koncentrációnak tették ki. Az ENSZ globális étkezési információit használták fel annak kiszámítására, hogy milyen hatással van a kevésfehérjea már most is nélkülöző emberekre. A kellő mennyiségű fehérje hiányában növekedésük megakad, a betegségek egyre gyakoribbá válnak körükben és korábban halnak meg.


A szén-dioxid a fosszilis üzemanyagok égésterméke, amely a légkörbe kerülve a meleget a Földön tartja. A következő évtizedekben tovább fog nőni a szén-dioxid-kibocsátás, a tengerek vízszintjének emelkedését, magasabb hőmérsékleteket és több időjárási szélsőséget okozva. A szakemberek körében az egyik feltételezés az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás növeli a növények keményítőtartalmát, ezáltal csökken a fehérje- és más tápanyagtartalom. Samuel Myers, a Harvard vezető kutatója szerint kísérleteik ezt az elméletet nem támasztották alá. "A rövid válasz az, hogy elképzelésünk sincs arról, miért van ez így. Igen széles körűen kutattuk" - mondta a szakember az AFP francia hírügynökségnek.

Nem a fehérje az egyetlen ilyen tápanyag. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a olyan ásványi anyagok, mint a fő terményekben lévő vas éscinkmennyisége szintén csökken az emelkedő szén-dioxid-kibocsátás következtében. A kutatók számításai szerint 2050-re az árpa fehérjetartalma 14,6, a rizsé 7,6, a búzáé 7,8, a burgonyáé 6,4 százalékkal fog csökkeni. "Ha a szén-dioxid-szint az előrejelzések szerinti mértékben növekszik, 18 ország lakossága az étrendjében lévő fehérje több mint 5 százalékát fogja elveszíteni" - olvasható a tanulmányban. 

Legkedveltebb ételeink közül néhány igazán nagy veszélyben van, és minden szándékunk ellenére könnyen lehet, hogy csak édes emlék marad például az avokádó vagy a banán. Az éghajlatváltozás miatt a vadon termő kávé is kipusztulhat legkésőbb 2080-ig. Részletek!

A Föld lakóinak 76 százalékánál a napi étrendben leginkább a növényi fehérje dominál, különösen a bolygó szegényebb térségeiben. Leginkább Afrika Szaharától délre fekvő térségének lakói fogják ezt megérezni, akik már most sem jutnak elegendő fehérjéhez étrendjükben, és Dél-Ázsia lakói, ahol a rizs és a búza a fő élelem. Az indiaiak hagyományos étrendjében 5,3 százalékkal lesz kevesebb a fehérje, ami a becslések szerint további 53 millió embert fog sújtani. A kutatók a probléma megoldásai között említik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a sokszínűbb étrend kialakítását, a fő termények tápanyagtartalmának feljavítását és olyan termények termesztését, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxid káros hatásaira.

Forrás: MTI 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek