Az autós munkába járás meglepő veszélye

A várható élettartamra is kihatással lehet a munkába járás módja - derült ki egy brit kutatásból.

Mennyibe kerül gyalog munkába járni? Kiszámoltuk! Részletek itt.

A koronavírus-fenyegetettség enyhülésével sokan újra elkezdhetnek bejárni dolgozni. Szakértők szerint ugyanakkor kifejezetten fontos kérdés, hogy milyen módon teszik ezt. A londoni Imperial College és a Cambridge Egyetem kutatói több mint 300 ezer alkalmazott 1991 és 2016 között felvett adatait vetették elemzés alá. A vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a biciklizés, a gyaloglás vagy a vonatozás sokkal kevésbé lehet ártalmas az egészségünkre nézve, mint a személygépjárművel történő munkába járás - olvasható a MedicalNewsToday cikkében.

Egy brit felmérés szerint az egészséget is veszélyezteti az autós munkába járás
Egy brit felmérés szerint az egészséget is veszélyezteti az autós munkába járás. Fotó: Getty Images

A számítások szerint a legjobb eredményt elért kerékpározóknál 11 százalékkal kisebb volt a rák kialakulásának kockázata, mint az autósoknál. Emellett 16 százalékkal alacsonyabb volt a daganatos betegségek miatti, 24 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségekből adódó, valamint 20 százalékkal a bármilyen okból fakadó korai elhalálozás veszélye. Gyaloglóknál 7 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a rák diagnózisának kockázata a vizsgált időszakban. A vonattal utazók körében 12 százalékkal kisebb volt daganatos betegség kialakulásának rizikója, 21 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálé, valamint 10 százalékkal a bármilyen okból bekövetkező halálé az autósokhoz képest.

Érdekesség, hogy a busszal történő munkába járás az autózáshoz mérten nem járt jelentős egészségügyi előnyökkel. Erre a tudósok szerint az lehet az egyik lehetséges magyarázat, hogy míg a buszmegállók sűrűbben helyezkednek el, addig a legközelebbi vasútállomáshoz általában többet kell gyalogolni. A tanulmány adatfelvételének idején egyébként mindössze a munkába járók három százaléka használt kerékpárt a bejáráshoz, 11 százalék gyalogolt, 18 százalék tömegközlekedéssel utazott és 67 százalék vezetett.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső