Átverték a vásárlókat a bambuszpohárral

Nem környezetbarát, ráadásul az egészségre is ártalmas lehet a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár - közölte a Stiftung Warentest, a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet.

Lesújtó lett a többször használatosnak szánt 12 bambuszpoharat tesztelő vizsgálat eredménye. A termékek közül egyetlen egy ment át a teszten. Négy esetben pedig a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebomló és nem terheli a környezetet, de az is előfordult, hogy nem tüntették fel a pohár milyen alapanyagait.

bambusz, bambuszpohár, környezettudatosság, környezetvédelem, hulladékcsökkentés, lebomló anyagok,
Egyes poharokon csak marketingfogásként tüntették fel a "környezetbarát" feliratot. Fotó: 123rf

Méreganyag szivárog a poharakból

Öt pohárnál azt találták, hogy egészségre káros anyagok kerülnek át belőle a benne lévő forró italba. Két termék pedig teljesen megbukott a teszten: a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és méreganyagok is szivárognak belőle. Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag, a melamingyanta. A bambuszból ugyanis önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat, a formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést idézhet elő.

A teszt során háromszázalékos ecetsavat melegítettek és tartottak 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, mint amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után vizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát. Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintjük is magas volt, ám ez az uniós határérték fele alatt maradt. Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni, erre azonban a termékek többségének csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

Nem is bomlik le?

A legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. Ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nem kizárólag bambuszból készülnek, hanem műanyagot is tartalmaznak. A műanyag miatt tehát a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire. Az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés. A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy "környezetbarát pohár" vagy "óvja a környezetet", ezért elmondható, hogy ezekkel a termékekkel átverték az eldobható műanyagot mellőzni próbáló fogyasztókat. A teszt szerint ezeket a poharakat nem is lett volna szabad forgalomba hozni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)