Agyhártyagyulladásban halt meg egy gimnazista

Szerda hajnalban elhunyt egy végzős gimnazista Budapesten. A fiú halálát a tünetek jelentkezése után alig néhány órával C típusú fertőző agyhártyagyulladás okozta.

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium tájékoztatása szerint a cseppfertőzéssel terjedő betegség csak azokat veszélyezteti, akik a fiúval közvetlenül érintkeztek. Őket a járványügyi szakemberek antibiotikumos kezelésben részesítik - értesült a Magyar Nemzet .

A lapnak nyilatkozva Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a fiú nappal még tünetmentes volt, estére viszont belázasodott, a következő reggelre pedig meghalt. Az ÁNTSZ az eset nyomán ingyen biztosítja a potenciálisan érintett diákoknak az oltóanyagot.

Egyre gyakoribb a tinédzserek között

Nehéz megbecsülni, hány megbetegedés lehet az országban. A fertőző agyhártyagyulladást előidéző kórokozót az immunrendszer többségében képes legyőzni, ezért csak kevesen betegszenek meg. Az elhunyt fiú barátnőjénél sem mutattak ki problémát a vizsgálatok. Póta György szerint nehéz megmondani az okot, hogy ki és miért betegszik meg.

A budapesti gimnazista estére belázasodott, reggelre pedig elhunyt
A budapesti gimnazista estére belázasodott, reggelre pedig elhunyt

Tavaly összesen 14 csecsemőnél és tíz, 1-5 közötti gyermeknél diagnosztizáltak gennyes agyhártyagyulladást, amely minden negyedik esetben a beteg halálához vezetett. Bár a betegség legfőképpen a kisgyermekeket érinti, az oltásoknak köszönhetően azonban az elmúlt 5-10 évben születettek megkapták a szükséges védelmet. A probléma ezért egyre inkább a 16-20 éves korosztályban jelentkezik.

Többféle baktérium okozhat agyhártyagyulladást, járványos agyhártyagyulladás alatt viszont csak azt a betegséget értjük, amelyet a Meningococcus okoz. Részletek itt.

Sokan a drága oltáson spórolnak

A Meningococcus B és C típusa ugyanazokkal a tünetekkel (magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar) és kórlefolyással bír. Az ezek ellen adható oltóanyag nem ingyenes. A Meningococcus C-védőoltás darabja 7000 forintba kerül, a B-vakcina pedig egyenként 27 ezer forintba. Egyéves kor alatt több alkalommal is be kell oltani ezekkel a kicsiket, azután viszont elég egyetlen egyszer. Sok szülő ezért kivár, ami azonban veszélyes, mert a statisztikai adatok szerint 4-12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Jövőre a két éven aluliak számára ingyen kérhető lesz a gennyes agyhártyagyulladás ellen ajánlott Meningococcus C-védőoltás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: