A történelem 10 legpusztítóbb betegsége

Az emberiség története során rengeteg járvány, kór pusztított. Most a 10 leghalálosabbat ismerhetjük meg. Egy részük ma már nem követel emberéleteket, de vannak olyanok köztük, amelyekre még ma sincs gyógymód.

A pestis, a fekete himlő, a tífusz, a TBC és a malária is a tíz legpusztítóbb kór közé tartozik. Emberéletek millióit oltották ki ezek a betegségek; és ma sem gyógyítható mindegyikük. A geobeats-nek a 10 legpusztítóbb betegségről szóló leírását adjuk közre.

1. Spanyolnátha

10 gyakori rák Egy friss kutatás szerint a túlsúlyos, elhízott embereknél nagyobb a kockázata a tíz leggyakoribb ráknak. Kattintson a részletekért ! 1918 és 1919 között egy rövid időszakban a spanyolnátha járvány 50-100 millió ember halálát okozta. Ezt a járványt az influenza A vírusa okozta. Nagyjából egy év leforgása alatt több ember halálát okozta, mint a négy éven át tartó I. világháború.

2. Pestis

A pestis fertőzést egy baktérium okozza, amely egy patkánybolháról kerülhet át az emberre. A fertőzés a bőr oxigénfelvételében okoz zavart, emiatt a bőr elszíneződik, sötét, kékes színűvé válik. Ezért hívták a betegséget "fekete halál"-nak. A 14. század közepén öt év leforgása alatt több mint 20 millió európai halt bele a pestisjárványba.

3. Rák

Manapság évente rákban 7,6 millió ember hal meg évente. Napjaink egyik legnagyobb halálos betegsége.

4. Tífusz

A tífuszt bakteriális fertőzés okozza. Az 1900-as évek elején csak Oroszországban 3 millió ember veszítette életét tífuszban.

5. AIDS

Az AIDS -t és a betegséget okozó HIV vírust az 1980-as években fedezték föl. Manapság több mint 35 millió ember él HIV-fertőzéssel, illetve szenved AIDS-ben. És minden évben körülbelül 1,5 millió ember hal meg a kórban.

6. Tuberkulózis

A TBC, amit egy bakteriális fertőzés okoz, a mai napig szedi az áldozatait. 2012-ben 1,3 millió ember haláláért volt felelős, és több mint 8,5 millió esetet diagnosztizáltak abban az évben világszerte.

A pestis, a fekete himlő, a tífusz, a TBC és a malária is a tíz legpusztítóbb kór közé tartozik

A pestis, a fekete himlő, a tífusz, a TBC és a malária is a tíz legpusztítóbb kór közé tartozik

7. Malária

Egy bizonyos szúnyogfaj nőstényei terjesztik a maláriát. A fertőzés napjainkban 300-500 millió embert érint éves szinten világszerte, közülük mintegy 1 millióan bele is halnak a betegségbe. De a halálozási nagyban függ attól, hogy a fertőzöttet hol kezelik.

8. Kanyaró

A kanyaróról szóló első adatok egy 7. századi arab orvos feljegyzéseiből származnak. Ő azt írta, hogy a betegség félelmetesebb még a himlőnél is. A kanyarót vírusfertőzés okozza; a vírus a testnedvekkel ürül, így a kór cseppfertőzéssel terjed. Az 1980-as években az éves halálozás világszerte körülbelül 2,6 millió volt. A kanyaróellenes védőoltásoknak köszönhetően azonban 2011-re ez a szám lecsökkent évi körülbelül 150 ezerre.

9. Agyvérzés (stroke)

Az agyi-érrendszeri megbetegedések leggyakoribb formája az agyvérzés, más néven stroke. Csak az Amerikai Egyesült Államokban 1,4 millió ember hal meg agyvérzésben évente. Az agyvérzés persze nem minden esetben okoz halált: ez attól függ, hogy a vérzés az agynak mely területeit érinti.

10. Feketehimlő

A himlő tízezer éven át pusztította az emberiséget - több ezer millió ember halálát okozva. A fertőző betegséget egy Poxvirus variolae nevű vírus okozza. A pusztító kórban a halálozási arány sokszor 40-80 százalék volt az emberiség története folyamán. De aki meg is gyógyult a himlőből, gyakran megvakult. Himlőfertőzéstől vakult meg például a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc is. Mára azonban a kórt sikerült kiirtani, csak néhány laboratóriumi mintában őrzik.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra