A terhességet is befolyásolja a klímaváltozás

A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét - derítették ki amerikai kutatók. Úgy vélik, a klímaváltozás ezen hatása egyre több kismamát érint.

A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja. A korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel. Ezek a kockázatok pedig a jövőben egyre több babát érinthetnek majd, hiszen úgy tűnik, a klímaváltozás még a terhesség idejét is befolyásolja.

terhesség, várandósság, hőség, klímaváltozás, globális felmelegedés
terhesség, várandósság, hőség, klímaváltozás, globális felmelegedés

Több lesz a koraszülött?

Korábbi tanulmányok már találtak összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni. Az új tanulmányhoz a szakemberek 56 millió születést vizsgáltak az 1969 és 1988 közötti időszakból. A forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket.

Klímaválság: lehet, esélyünk se lesz - olvassa el korábbi cikkünket!

A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul a 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak. Az eredmények szerint a forró napon és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott.

A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer nő esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette. Az 1969 és 1988 közötti időszak alapján kimutatták, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: