A sültkrumpli nem ismert hatása

Azok az emberek, akik hetente kettőnél többször fogyasztanak sült krumplit, majdnem dupla akkora eséllyel halnak meg idő előtt valamilyen betegség miatt.

Köztudott, hogy étkezési szokásaink jelentősen befolyásolják egészségi állapotunkat, így élethosszunkat is. Táplálkozási szakértők egy átfogó vizsgálat során arra voltak kíváncsiak: melyek azok az élelmiszerek, amelyek leginkább befolyásolhatják élethosszunkat? A zsírban sült krumpliról eddig is tudtuk ugyan, hogy egészségtelen, a kutatás eredménye mégis sokkoló: 45 és 79 év között dupla akkora esélyünk van a halálra, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A gyorsfagyasztott sült krumpli rendszeres, heti két-négyszeri fogyasztása 26 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg a friss burgonya esetében ez csak 3 százalékos rizikónövekedést jelent. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Ezért egészségtelen a sült krumpli

A kutatás során több mint 4400 ember táplálkozási szokásait vizsgálták. Mindegyikük kitöltött egy kérdőívet, amelyen meg kellett jelölniük, hogy mennyi krumplit fogyasztanak - legyen az sült, párolt, vagy bármilyen más módon elkészített. Nyolc évig követték ezután az alanyok életvitelét, ez idő alatt a 4400 emberből 236 halt meg. Mint kiderült, a krumpli zsírban sült változatának rendszeres fogyasztása és az idő előtti elhalálozás között komoly összefüggés figyelhető meg. Bármilyen más elkészítési mód mellett nem találtak ilyen összefüggést.

A sült krumpli rendszeres fogyasztása komoly betegségek kialakulását segíti elő
A sült krumpli rendszeres fogyasztása komoly betegségek kialakulását segíti elő

A sült burgonya rengeteg kalóriát, nátriumot és sok esetben transzzsírsavat is tartalmaz, tápértéke azonban igen alacsony. Persze az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk: jó alaposan megsózva és cukros ketchuppal elárasztva a zsírban kisült krumplit még egészségtelenebbé tehetjük. Az is számít, hogy mennyit eszünk belőle és mivel: néhány szál krumpli salátával és sovány hússal nem okozhat gondot, de egy nagyobb adag, például sajtburgerrel már problémás lehet. Hozzátették a kutatók azt is: aki heti több alkalommal fogyaszt ezekből a gyorsételekből, valószínűleg amúgy sem foglalkoztatja az egészséges életmód, és emellett más módon is rendszeresen károsítja az egészségét.

Forrás: Daily Mail Online

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)