A repülőgépek zaja magas vérnyomást okozhat

Ha valaki repülőtér közelében lakik, az állandó zaj magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és egyes esetekben stroke-hoz vezethet. Budapesten az ilyen szempontból kritikus 16 kilométer a Parlament és a ferihegyi reptér közötti távolságnak felel meg.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy akik kénytelenek a repülőgépek zaját folyamatosan elviselni, megbetegedhetnek tőle. Habár leszögezték, hogy a nagyobb repülőterek 10 mérföldes (16 kilométeres) körzetében valószínűleg fennáll ez a hatás, még nincs elég kutatási adat a végleges következtetések levonására, és más tényezők is számítanak, például a légszennyezés.

repülő
Repülőgép a londoni City felett. A nagyvárosok megszenvedik a légi közlekedés hangszennyezését

A The Occupational & Environmental Medicine folyóiratban megjelent új tanulmány 420 embert vizsgált, aki az athéni nemzetközi repülőtér közelében él, és naponta körülbelül 600 érkező vagy távozó repülőgép zaját kénytelen elviselni, ami különösen éjszaka nehéz.

Az új tanulmány hasonló adatgyűjtő vizsgálatsorra épült, mint amely a repülőgép zajának egészségre gyakorolt hatását elemezte hat nagyobb európai repülőtér környezetében 2004 és 2006 között.

A jelenlegi tanulmány 2006-tól, az előző tanulmány befejezésének időpontjától gyűjtött adatokat egészen 2013-ig. A 420 résztvevő mintegy fele rendszeresen több mint 55 decibels repülőgépzajnak volt kitéve, és mintegy harmaduk több mint 45 dB éjszakai repülőgépzajnak. Összehasonlításképpen egy rockkoncert vagy egy robbanómotoros fűnyíró közel 115 dB-t képes elérni.

Miután a kutatók megfigyelték a zajszintet, feltárták a csoport egészségének változásait. A vizsgálat idején, azaz 2006 és 2013 között 71 fő (a csoport 17 százaléka) esetében első alkalommal diagnosztizálták a magas vérnyomást, 44 főnél (10,5 százalék) pedig szívrohamhoz vezető szívritmuszavart. Az emelkedett zajszintek a többi magas vérnyomásos esettel is kapcsolatot mutattak. A vizsgálatban részt vevő 18 személynek (4 százalék) pedig szívrohama volt, amelyet a kutatók szintén a napi légizajnak való kitettséghez kapcsoltak.

A repülőgépek keltette zaj 10-20 százalékkal növeli az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázatát - mutatták ki két nagyszabású tanulmányban brit és amerikai kutatók. Részletek!

Az is kiderült, hogy minél hangosabb a repülőgép zaja, annál károsabb az emberek egészségi állapotára, különösen éjszaka. Minden további 10 dB éjszakai repülőgépzaj a tipikus 45 dB felett 69 százalékkal magasabb kockázatot jelent amagas vérnyomáskialakulására. Bizonyos esetekben a kockázat több mint kétszerese volt minden további 10 dB hanghatás-emelkedésnél.

Az éjszakai repülési zaj megduplázta a szívritmuszavar kockázatát az egész csoportban. Úgy tűnik, hogy a stroke nagyobb kockázata gyakran társul magas vérnyomással, de ez ebben a csoportban nem volt statisztikailag szignifikáns - mondták a kutatók.

Forrás: howstuffworks.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)