A munkahelyi zaj ennyire veszélyes

Az állandó munkahelyi zaj nem csak a hallást károsíthatja, de megemeli a vérnyomást és a koleszterinszintet is, így súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Az Egyesült Államokban minden negyedik dolgozó az egészséges határértéket meghaladó zajterhelésnek van kitéve, így ez az egyik legkomolyabb munkahelyi veszélyforrás. Ráadásul nem csak a hallást rombolhatja az állandó magas zaj, de a legújabb kutatási eredmények szerint a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulásához is hozzájárulhat.

Mekkora zaj okoz hallásromlást? A közhiedelem a halláskárosodást hajlamos pusztán a túl nagy hangerővel összekapcsolni, valójában azonban ennél szélesebb azon behatások skálája, amelyek maradandó kárt okozhatnak e becses érzékünkben. Mire érdemes odafigyelni? Kattintson !

Ezért veszélyes a munkahelyi zaj

Az USA munkavédelmi kutatóintézete (National Institute for Occupational Safety and Health - NIOSH) végzett egy kutatást, melyből kiderült: az Egyesült Államokban körülbelül 41 millió ember volt kitéve legalább egy munkahelyén egészségtelen mértékű zajterhelésnek, 14 százalékuk az elmúlt egy évben.

A munkahelyi zajban dolgozók 12 százalékának volt valamilyen szintű halláskárosodása , 24 százalékuknál okozott a magas vérnyomás gondot, 28 százaléknak pedig magas volt a koleszterinszintje is. Bár az utóbbi két betegség amúgy is elég gyakori, a kutatás szerint a zajterhelés is szerepet játszhat a kialakulásában. A magas vérnyomásos esetek 14, míg a magas koleszterintszint okozta problémák 9 százaléka vezethető vissza a munkahelyi zajra. Az ehhez köthető halláskárosodásos esetek aránya ennél is magasabb, 58 százalék.

A munkahelyi zaj nem csak halláskárosodást, de akár szívbetegségeket is okozhat
A munkahelyi zaj nem csak halláskárosodást, de akár szívbetegségeket is okozhat

Legnagyobb arányban a bányászatban (61 százalék), építőiparban (51 százalék), illetve a feldolgozóiparban (47 százalék) dolgozók vannak kitéve a zajterhelésnek. A kutatóintézet felmérése szerint a kötelező biztonsági előírások mellett is nagy arányban vannak olyan dolgozók, akik tartós egészségkárosodást szenvednek a túl hangos munkakörnyezet miatt. Hogyha a terhelést az összes munkahelyen a veszélyes szint alá lehetne csökkenteni az USA-ban, azzal 5 millió ember halláskárosodását lehetne megelőzni - vélekednek. Emellett jelentősen csökkenne a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel küzdők száma is, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik elsődleges kockázati tényezői.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének ( SINOSZ ) adatai szerint Magyarországon a lakosság 10 százaléka, közel egymillió ember küzd valamilyen hallásproblémával. Körülük 60 ezren siketek, 300 ezren pedig súlyosan nagyothallók. A magas vérnyomásban szenvedők aránya még ennél is nagyobb, egyes kutatások szerint a magyar lakosság negyedét, tehát 2,5 millió embert érint.

Forrás: WebMD

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: