A méhcsípéstől az újjáélesztésig

Általáűban nem kell félnünk a rovaroktól, de egyre ismertebb dolog, hogy néhány esetben azonnali segítségre van szükség, mert valószínűtlenül súlyosra fordulhat az érintett állapota...

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy valaki körülötte bajba jut, rosszul lesz vagy baleset éri, és neki kell beavatkoznia a történtekbe az illető egészsége, netán épp életben maradása érdekében. A gyors és hatékony segítség mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Dr. Kökény Zoltán frissen megjelent könyve, a Méhcsípéstől az újjáélesztésig címmel a laikusok számára is jól elsajátítható tudnivalókat tartalmaz.

Ha elsőként érkezünk

Az elsősegélynyújtás sokak számára csak a jogosítvány megszerzéséhez kötelezően szükséges vizsgaanyagot jelenti: valami olyasmit, amit meg kell tanulni, amiről a gépkocsivezetői egészségügyi vizsgán be kell számolni, de kevesen tudják elképzelni, hogy adott esetben maguk is aktív résztvevői, sőt, főszereplői lehetnek egy életmentő beavatkozásnak. Dr. Kökény Zoltán olyan könyvet ad az olvasók kezébe, amelyet - akár titkárnőként, bolti eladóként, osztályfőnökként vagy villanyszerelőként dolgozik is valaki, vagy nap mint nap a volán mellett ül, esetleg családanyaként éli az életét, - a mindennapi gyakorlatban is haszonnal tud forgatni. Természetesen nem arról van szó, hogy mondjuk egy baleset láttán az ember megáll, és előveszi a kesztyűtartóból a könyvet, és elkezdi tanulmányozni, mit kell tennie, hiszen erre nincs idő és mód sem. De Kökény doktor ismeretterjesztő könyvének elolvasása már hozzásegíthet bárkit, hogy - mint a cím is jelzi - a leggyakoribb, egyszerű ellátást igénylő kórképektől a legsúlyosabb, akár életveszélyes állapotokkal való találkozáskor sem kell tehetetlennek éreznie magát. Családban, utcán, munkahelyen, közúton, játszótéren, - az élet minden területén szembesülhetünk azzal, hogy valaki gyors, sürgős segítségre szorul. Egyszerű diagnosztikus lépésekkel, könnyen elsajátítható, jól bevéshető, könnyen rögzülő cselekvéssorozatokkal és beavatkozásokkal a laikus elsősegélynyújtó is hatékonyan tud közbelépni és tevékenykedni a szakszerű ellátás, a mentő vagy az orvos megérkeztéig a bajba jutott mellett.

A szerző - miközben más körülmények között akár tankönyvként is használható könyvet ad a kezünkbe - a megírás során igyekezett kerülni a szakkifejezéseket és csak a laikusok számára nélkülözhetetlen fogalmakat használja, mégis, a könyv lapozgatása, olvasgatása is felvértezi az olvasót jól használható ismeretekkel.

A laikus segítség is életet menthet

Az elsősegélynyújtás nemcsak mindenkitől elvárható, alapvető követelmény, hanem törvényben előírt állampolgári kötelezettség is! A laikus elsősegélynyújtás a sérült további sorsára nézve meghatározó lehet, viszont tudni kell azt is, hogy nemcsak életet menthet, hanem egy rosszul megítélt helyzetben helytelen döntéssel, rosszul elvégzett beavatkozással súlyosan árthat is a betegnek. A könyv figyelmeztető megjegyzésekkel segít elkerülni az efféle hibákat. Az elsősegélyt nyújtó feladata lehet adott esetben a helyszín biztosítása - természetesen úgy, hogy saját magát se veszélyeztesse közben - a segélyhívás, a sérült kimentése a veszélyes környezetből, az életfontosságú szervműködések (légzés, vérkeringés) vizsgálata, az eszméletlen állapot felismerése és annak ellátása, a légzés- vagy a keringésleállás ellátása, esetleg az újjáélesztés megkezdése, a súlyos vérzés csillapítása, a végtagsérülések, csonttörések rögzítése, egyéb sérülések ellátása. A mérgezetteken való segítés további speciális ismereteket követel, de bizonyos esetekben a laikus beavatkozás, akárcsak a beteg kimentése a mérgező környezetből életmentő lehet. A könyv jól tagolt fejezetekben ismerteti ezeket az alapvető helyzeteket.

Ha csak egyszer, egyetlen emberen, egy alkalommal tudott segíteni valaki ennek ismeretében, már nem volt hiábavaló a könyv megírása és forgatása - foglalta össze bevezetőjében a szerző. Az elsősegélynyújtó ismeretek mindenkinek, "A méhcsípéstől az újraélesztésig" megrendelhető a HáziPatika áruházában is.

A könyvből néhány részlet is olvasható Kökény doktor honlapján, a http://drkokeny.hazipatika.net/public címen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció