A kórokozók szerepe gyerekkorban

Egyre korábbi életszakaszban jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek a magyar lakosság körében. A Crohn-betegek mintegy 15-20 százaléka gyerek - közölte Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

Hogyan kezelhető a Crohn-betegség? Részletek itt.

A gasztroenterológus az M1 műsorában úgy fogalmazott: a pontos kiváltó okok nem ismertek, de a betegség gyors terjedése és kialakulása minden bizonnyal valamiféle civilizációs ártalomhoz köthető. A szájtól a végbélig több szervet is érintő kórkép kialakulásában feltételezések szerint szerepet játszhat például, hogy a szülők túlzottan óvják gyerekeiket a kórokozóktól, így a szervezet kórosan reagál, amikor a későbbiekben találkozik azokkal.

Egyre több gyermeknél diagnosztizálnak Crohn-betegséget Magyarországon
Egyre több gyermeknél diagnosztizálnak Crohn-betegséget Magyarországon

A szakember kitért rá, hogy a szintén a gyulladásos bélbetegségek közé sorolt fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) leghamarabb jelentkező és legjellemzőbb tünete a véres hasmenés, míg a Crohn-betegség általában hasmenéssel, hasi fájdalommal és fogyással jár. Előbbit rendszerint hamarabb tudják diagnosztizálni, mert az ijesztő tünettel előbb mennek az emberek orvoshoz, mint a Crohn-betegséggel, amelynek szimptómáit gyakran egyszerű gyomorrontással azonosítják a laikusok. Miheller Pál hangsúlyozta, hogy ezek a betegségek ugyan nem gyógyíthatóak meg teljesen, de kezeléssel megelőzhető a további szövődmények, így például a bélösszenövés vagy a bélátfúródás kialakulása.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a betegség során jelentkező rohamok ideje alatt hasznos lehet bizonyos étrendi megszorításokat alkalmazni, az így megvont tápanyagokra azonban szüksége van a szervezetnek, ezért hosszú távon semmiképpen sem ajánlja a diétát. A vitaminok pótlására pedig különösen oda kell figyelni, mert a gyulladás sokszor a bélnek azon a részén keletkezik, amely a vitaminok felszívódásáért felelős.

Évente mintegy 150 gyereknél diagnosztizálnak Crohn-betegséget. A veszélyes kórképet a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok is okozhatják. Részletek itt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra