A klímaváltozás így hat az egészségünkre

Az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot Magyarországon - derült ki abból a tanulmányból, amely az éghajlatváltozás egészségügyi hatásait vizsgálta Magyarországon.

A hőhullámok hatására 2003-ban figyeltek fel Európa-szerte, mivel Nyugat-Európában több mint 70 ezer ember halálát okozta a tartósan fennálló magas hőmérséklet. A 2000 óta végzett klímaegészségügyi vizsgálatok alapján elmondható, hogy hőhullámok idején Magyarországon a napi halálozás országos átlagban körülbelül 15 százalékkal emelkedik meg: Budapesten és Veszprém megyében, illetve a közép-magyarországi régióban tapasztalhatók a legmagasabb értékek. A hőhullámokkal szemben a krónikus keringési, anyagcsere-, légzőszervi és mentális betegségekben szenvedők, illetve az idősek és a gyermekek a legsérülékenyebbek.

A felmelegedés egyéb következményei

Tíz perc alatt 40 milliméter eső, 150 km/órás széllökések - milyen lesz egy időjárás-jelentés 2050-ben? Részletek itt.

A szerzők a publikációban foglalkoznak a klímaváltozás további hatásaival is. Ezek között említik, hogy a változás várhatóan befolyásolni fogja egyes állati közvetítők (rovarok, rágcsálók) által terjesztettfertőző betegségektérbeli és időbeli megjelenését is. Elsősorban a kullancsok okozta Lyme-kór fog gyakoribbá válni, de megjelennek egyes szúnyogok által terjesztett betegségek is.

A klímaváltozás okozta hőhullámok jelentik a legnagyobb kockázatot Magyarországon
A klímaváltozás okozta hőhullámok jelentik a legnagyobb kockázatot Magyarországon

A növekvő hőmérséklet hatására gyakoribbá válhatnak egyes mikrobiális eredetű élelmiszer-fertőzések és -mérgezések, amelyekért elsősorban a penészgombák mikotoxintartalma felelős. A penészesedés főként a gabona-, olajosmag-, szárazgyümölcs-termékek esetében jelent kiemelt veszélyt. A tanulmányban megjegyzik: 2002-es jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világban bekövetkezett hasmenéses esetek 2,4 százalékát írta a klímaváltozás terhére.

A klímaváltozás hatni fog az allergén növények térbeli és időbeli elterjedésére is. Az enyhébb telek után akár egy hónappal korábban, már január közepén elkezdődhet a pollenszezon, a legtovább virágzó gyom, a parlagfű pedig akár november közepéig is szórhatja virágporát. Új, allergén növényfajok jelennek meg, például a parlagi rézgyom és a falgyom, amelyek jelentősége ma még kevéssé ismert.

Mit tehetünk?

Kávé, méz, földimogyoró és a többi - 12 élelmiszer rövidesen eltűnhet a Földről a klímaváltozás következtében. Részletek itt.

A szerzők szerint a hatások mérséklésére az egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie. Az extrém hőmérsékletekhez való alkalmazkodás szempontjából alapvető, hogy megfelelő belső hőmérséklet legyen az intézményekben. Hazai vizsgálatok is bizonyították, hogy a hőhullámok alatt háromszor magasabb volt a többlethalálozás a kórházakban, mint otthon. A betegek szempontjából elsődleges fontosságú a légkondicionáló berendezések felszerelése nemcsak az intenzív kezelést nyújtó egységekben, hanem a sebészeti, égési és egyéb sérülteket ellátó osztályokon, valamint a krónikus betegeket kezelő osztályokon is, növelve a jelenlegi 30 százalékos ellátottságot.

A klímaváltozás humánegészségügyi hatásainak bemutatásával a felkészülés, az ellenálló képesség növelése és az alkalmazkodás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet a szerzők, akik megjegyzik, hogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia számos célt fogalmaz meg az emberi egészséggel kapcsolatban is. Rövid távon a hőhullámok elleni védekezés a legfontosabb, de nagy figyelmet kell fordítani a fertőző betegségeket közvetítő élőlények ellenőrzésére is. Középtávon ki kell terjeszteni az élelmiszerbiztonsági intézkedéseket a klímaváltozás közvetett hatásainak kivédésére. Meg kell erősíteni az egészségügyi ellátó rendszereket, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre.


Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet szaktanácsadója, Málnási Tibor, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa és Bobvos János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztályvezetője írása a Magyar Tudomány szeptemberi tematikus számában jelent meg "A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon" címmel. A tanulmány egy 16 éven át tartó kutatás összegzése. A munkacsoportot Páldy Anna vezette.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag