Az időjárás változásának kevésbé ismert veszélye ősszel

A klímaváltozás hatására hosszabb lett a kullancsszezon. Késő ősszel, sőt télen is aktívak maradhatnak az akár súlyos betegségeket terjesztő élősködők. Lássuk, mit tehetünk a védekezés érdekében.

Sokan úgy tartják, hogy leginkább tavasszal, nyáron, esetleg kora ősszel kell tartani a kullancscsípéstől. A klímaváltozás miatt azonban a nappali középhőmérséklet még az első őszi hónapokban is magas lehet, valamint a telek is egyre enyhébbek. Több téli napon előfordul akár 6 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet, így a kullancsok aktívak maradhatnak, vagy már a tél végén aktívvá válhatnak. Köztudott, hogy a közönséges kullancs csípése önmagában – általában – nem veszélyes. Ha azonban az élősködő fertőzést hordoz, az már komolyabb gondot jelenthet, és többféle betegséget okozhat.

kullancs, tenyér
A klímaváltozás miatt akár télen is aktívak maradhatnak a kullancsok. Fotó: Getty Images

Agyvelőgyulladás és Lyme-kór

A közönséges kullancs Magyarországon is gyakori. Legnagyobb számban erdőkben (például gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben), valamint egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Ezzel együtt az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek ezek az apró ízeltlábúak. Kertjeinkbe a háziállatok, elsősorban kutyák, macskák, valamint különböző madarak és vadon élő kisemlősök által kerülhetnek be.

Közép-Európában – így Magyarországon is – a két legfontosabb kullancsok által terjesztett megbetegedés az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Az FSME-vírussal fertőzött emberek egy részénél 7-14 napon belül influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, ami jellemzően izomfájdalommal, fejfájással és lázzal jár. Ezt követően – egy átmeneti láztalanságot követően - a betegség egy új fázisba léphet, mikor eléri a központi idegrendszert. Ilyenkor alakulhat ki agyvelőgyulladás. Ebben a fázisban a leggyakoribb tünetek közé tartozik a nyak merevsége, szédülés, hányinger és hányás, valamint érzékszervi zavarok. Súlyosabb esetben komolyabb idegrendszeri probléma is feltűnhet.

A Lyme-kór jellegzetes tünete az Erythema migrans nevű – kokárdaszerű – vándorló bőrpír, amely a kullancscsípés környékén helyezkedik el. Ehhez később további tünetek csatlakoznak: láz, hidegrázás, izom- és ízületi fájdalmak. A súlyosabb tünetek kialakulásáig akár hónapok is eltelhetnek. E körbe tartozik a további vándorló bőrpír, arcbénulás, szabálytalan szívverés, végtagzsibbadás és -bizsergés, valamint ízületi és csontfájdalom egyaránt.

Hogyan kezelhetőek a kullancs által terjesztett betegségek?

A Lyme-kór általában sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, ám előfordulhatnak hosszú távú következményei, mint az ízületi gyulladások, valamint egyéb idegrendszeri szövődmények. Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás viszont sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható. Támogató terápiával kezelik a tüneteket. Maga a fertőzés ugyanakkor megelőzhető védőoltással.

Érdemes hangsúlyozni, hogy egy, a bőrön észlelt kullancs még nem feltétlenül jelent komoly veszélyt. Nem árt azonban az elővigyázatosság. A védőoltások lehetőségeiről érdemes a háziorvosnál érdeklődni. Megfelelő ruházat és odafigyelés mellett pedig továbbra is az egyik legjobb kikapcsolódás a kirándulás és a természetben való játék a gyerekekkel vagy éppen a kiskedvencekkel.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra